Liverpul i Glazgov u užem izboru za domaćina Evrovizije 1Foto: Shutterstock/Review News

Velika Britanija je objavila da će se Evrovizija 2023. godine održati u Liverpulu ili Glazgovu nakon što je Britanija izabrana kao zemlja domaćin, zahvaljujući drugome mestu britanskog predstavnika.

Sedam od dva britanska grada takmičilo se za ulazak u uži izbor, a pobednik će biti objavljen “u roku od nekoliko nedelja”, objavio je BBC koji će producirati događaj.

Britanska javna radiotelevizijska korporacija objasnila je da se u procesu izbora fokusirala na one britanske gradove koji su se ranije dokazali kao dobri domaćini velikih međunarodnih događaja.

Domaćin takmičenja je trebalo da bude Ukrajina, nakon što je ukrajinska folk-rep grupa Kalush Orchestra u maju pobedila na takmičenju u Torinu, a drugo mesto je osvojio britanski predstavnik Sem Rajder s neobičnom pesmom “Space Man”.

Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja upravlja Eurovizijom, zaključila je da Ukrajina ne može da garantuje sigurnost za više od 10.000 ljudi uključenih u produkciju i još 30.000 obožavalaca i zato je čitav događaj dodeljen Velikoj Britaniji.

Ukrajinska vlada je pristala na to, ali je dodala da žele da događaj odiše ukrajinskim duhom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari