Ljiljana Blagojević dobija „Pavla Vuisića“ 1foto FoNet Marko Mišić

Nagradu „Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu i njemu sličnim medijima, ove godine dobija Ljiljana Blagojević.

Nagrada, koja se sastoji od Plakete sa likom Pavla Vuisića, monografije i dokumentarne filmske istorije o dobitniku, po tradiciji, biće joj uručena na otvaranju Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma „Filmski susreti” u Nišu, kaže se u saopštenju Udruženja filmskih glumaca Srbije.

Jedna od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih glumica debitovala je na filmu 1978. godine epizodnom ulogom u filmu „Boško Buha” reditelja Branka Bauera, a svoju prvu glavnu ulogu ostvarila je u filmu Emira Kusturice „Sjećaš li se Doli Bel” 1981. godine.

Ljiljana Blagojević je tokom višedecenijske karijere snimila više od 50 filmova, a 1996. postala je prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu, i na toj sceni odigrala preko 60 uloga iz klasičnog i savremenog repertoara.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja na ovim prostorima, među kojima su Nagrada “Žanka Stokić”, „Sergej Bondarčuk”, „Carica Teodora”, „Joakim Vujić”, Zlatni beočug, Zlatna antena…

Trenutno je deo glumačke ekipe istorijske ratne drame „Heroji Halijarda” reditelja Radoša Bajića, a gledaćemo je i u predstojećoj krimi seriji „Kljun” Jelene Gavrilović i Uroša Tomića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari