Ljiljana Blagojević: Ovog trenutka sam jako ponosna što nemam nijednu državnu nagradu 1foto FoNet Marko Mišić

Na 56. Festivalu glumačkih ostvarenja u domaćem igranom filmu Filmski susreti večeras, druge festivalske večeri, na Letnoj pozornici u Niškoj tvrđavi biće prikazani filmovi “Nečista krv- greh predaka” reditelja Milutina Petrovića i “Živ čovek” u režiji Olega Novkovića.

Film “Nečista krv – greh predaka” imaće svoju srpsku premijeru, pošto će njegovo bioskopsko prikazivanje početi krajem avgusta.

Filmski susreti su počeli sinoć projekcijom filma “Toma”, o Tomi Zdravkoviću, u režiji Dragana Bjelogrlića, kojim je preksinoć zatvoren 27. Sarajevo Film Festival.

Niškoj publici su se osim Bjelogrlića poklonili i glavni glumački protagonisti ovog filmskog ostvarenja- Milan Marić, koji igra Tomu Zdravkovića, Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Olivera Bacić, Radomir Nikolić, Đorđe Stojković i drugi.

Festival je počeo simboličnom predajom ključeva grada glumici Ljiljani Dragutinović, predsednici žirija, koja je tom prilikom izgovorila tradicionalnu rečenicu: „Kolege i koleginice glumci, Tvrđava je naša!“.

Ključeve grada predala je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Festival je zvanično otvorila glumica Ljiljana Blagojević nakon što joj je svečano uručena Nagrada „Pavle Vuisić“ koju dodeljuje Udruženja filmskih glumaca za životno delo.

Dobitnica, koja je kazala da je ceo život učila napamet tuđe tekstove, zahvalila se na nagradi sopstvenim tekstom koji je pročitala.

Ona je rekla da je uvek dobijala esnafske nagrade, odnosno nagrade od kolega, te da nema nijednu državnu nagradu “i ovog trenutka je jako ponosna na to”.

– Postoje vremena nevremena kada glasniji potisnu tihe, nepametni nadglasaju mudrace, umetnost zanemi pred navalom buke i besa, silikonskih varvara i njihovog primitivizma, kada istinsku lepotu i talenat, snagu stvaralaštva proglase za stranputicu. Zato su ovakve nagrade važne, da se naslone na autoritet onoga čije ime nose, snagu njegovog talenta, raskoš njegovog umeća. I sve dok iza sebe imamo Tvrđavu, čiji je jedan od bastiona bio Pavle Vuisić, lakše nam je u toj borbi, znamo da ćemo pobediti- rekla je Blagojević.

Ona je Pavla Vuisića uporedila sa Leonardom da Vinčijem, koji je “znao bukvalno sve o svom poslu i bio superioran kao Zevs među čobanima”.

– Znao je da napiše pesmu, da da savet, upeca ribu, razvije prezir prema skorojevićima i primitivcima, zapeva glasno. Zato mi je nagrada koja nosi njegovo ime velika i ja ću je nositi sa čašću i zahvalnošću- rekla je ona.

Na Letnjoj pozornici u Tvrđavi će tokom festivala, koji će trajati do 27. avgusta, u takmičarskoj selekciji biti prikazano 11 filmova.

Film „Ne igraj na Engleze“ u režiji Slobodana Pešića imaće svetsku premijeru, dok će filmovi “Toma”, “Nečista krv- greh predaka”, kao i film “Pucnji u Marseju” Gordana Matića imati srpsku premijeru.

O nagradama će odlučivati tročlani glumački žiri koji osim predsednice Dragutinović čine i članovi Svetislav Goncić i Branislav Tomašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari