Ljubavna priča Laze Kostića i Lenke Dunđerski 1

Film reditelja i scenariste Zdravka Šotre „Santa Maria della Salute“, posvećen ljubavi velikog srpskog pesnika 19. veka Laze Kostića i mlade Lenke Dunđerski, biće premijerno prikazan sutra u Sava centru u Beogradu.

Književnik, pesnik, dramski pisac, esejista, prevodilac i novinar, po obrazovanju doktor prava, Laza Kostić rođen je u Kovilju 1841. godine, a umro je u Beču 1910. godine. Film prati ceo njegov buran život i putovanja širom Evrope, ali je akcenat na ljubavi koja je ispunila drugi deo Kostićevog života i koja je trajala i posle prerane smrti mnogo mlađe, učene i lepe Lenke, ćerke bogatog veleposednika Lazara Dunđerskog. Ta ljubav ovekovečena je po mnogima najlepšom pesmom srpskog romantizma „Santa Maria della Salute“.

Film je sniman od 1. avgusta do 4. novembra u Veneciji, Somboru, Vršcu, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Beogradu, Cetinju, Baru, Kotoru, na više od 150 lokacija. Epoha je oživljena i pomoću čak 1.500 kostima.

Glavne uloge igraju Vojin Ćetković i Tamara Aleksić, a u filmu glumi i više od 160 glumaca, između ostalih i: Dejan Lutkić, Sloboda Mićalović, Aleksandar Đurica, Nebojša Dugalić, Joakim Tasić, Nela Mihailović, Srđan Timarov, Miodrag Krstović, Aleksandar Berček, Svetlana Bojković, Nebojša Kundačina, Radoje Čupić, Milica Grujičić…

Film je od 21. decembra na redovnom bioskopskom repertoaru. U planu je i televizijska serija „Santa Maria della Salute“ koja će biti prikazivana na Radio-televiziji Srbije.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=61kSqNBG9MI]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari