Lolita Davidović: I dan-danas vezana za Srbiju 1

Ova crvenokosa devojka mora da postane zvezda – izjavio je svojevremeno slavni glumac Pol Njumen na snimanju filma Blejz 1989. godine.

Glumica crvene kose o kojoj je govorio ovaj oskarovac bila je Lolita Davidović. I zaista, Njumen nije pogrešio. Zahvaljujući ulozi striptizete Blejz Star u koju se zaljubljuje američki guverner Erl Long (igra ga Njumen), Lolita je preko noći postala zvezda. Njena karijera do tada je bila tek u povoju, a najveći uspeh bio je upravo to što je sa 27 godina zaigrala glavnu ulogu u jednom filmu. Priliku da bude na istom setu sa Polom Njumenom dobila je na audiciji, a izabrana je od 600 prijavljenih glumica.

Kako je kasnije govorila, najveći strah pred početak snimanja imala je zbog činjenice da je na veliko platno trebalo da prenese jednu istinitu životnu priču – priču Blejz Star, igračice burleske (gotovo izumrle forme striptiza koja je tek poslednjih godina ponovo popularna zahvaljujući Diti fon Tiz). „Nije me poznavala kao glumicu. Bila sam tada nepoznata. Ali ni u jednom trenutku nije bila sumnjičava. Sve vreme mi je pružala podršku“, prisetila se pre nekoliko godina Davidović, dodajući da je igračica sve vreme bila na snimanju i da joj je čak donosila i svoje stare kostime za nastupe da bi ih probala i nosila. Kako bi što bolje dočarala pravu Blejz, morala je da se ugoji nekoliko kilograma.

Od ovog filma sve se promenilo za Lolitu Davidović, koja je u svojoj dosadašnjoj karijeri ostvarila više od 60 filmskih uloga i pojavljivala se i u više od 20 popularnih TV serija.

Lolita Davidović rođena je 15. jula 1961. godine u Londonu (Ontario u Kanadi). Ćerka je jugoslovenskih imigranata – njen otac Branko Davidović je Beograđanin, poreklom iz Beške kod Inđije, a majka joj je iz Ljubljane. Kasnije se iz Kanade preselila u Čikago, a potom u Holivud. Odrasla je u srpskoj tradiciji i, iako su joj roditelji razvedeni, i dan-danas je vezana za Srbiju. Redovno posećuje pravoslavnu crkvu u Los Anđelesu. Ministarstvo za dijasporu Srbije odlikovalo je 2005. godine Lolitu ordenom Nemanjića zbog njenih patriotskih aktivnosti u Holivudu.

„Moj muž Ron počasni je član srpske zajednice u Kaliforniji i vrlo rado pije šljivovicu. Često se družimo sa Srbima, pogotovo kad se nešto dešava u organizaciji naše pravoslavne crkve. Od oca sam nasledila veliko poštovanje za našu veru i tradiciju. Srpski ne govorim najbolje, i zbog toga me je sramota, jer moj muž, koji zna nešto malo srpski, i to malo govori bolje od mene“, u šali kaže holivudska diva.

Lolita je udata za režisera Rona Šeltona, filmskog reditelja, koga je upoznala upravo na snimanju pomenutog filma Blejz. Šelton je scenarista i reditelj filmova Belci ne umeju da skaču, Tim snova, Daramski bik, Loši momci II…

„Moji srpski prijatelji su ga prihvatili kao počasnog Srbina zbog njegovog jakog glasa, nekompromitovanih metoda i navika u ispijanju alkohola – možda ne navika, ali sklonosti. Ali i zbog njegove prizemnosti. On je pravi Amerikanac, ali mislim da američka i srpska kultura deli mnogo toga“, kaže glumica.

Inače, njen muž je nekadašnji bejzbol igrač i većina njegovih filmova govori o sportistima (košarci, golfu, bejzbolu…) Lolita ne deli njegovu ljubav prema sportu, osim kako kaže kroz smeh, prema boksu, aludirajući na film njenog muža Igraj do koske, u kome je glumila pored Antonija Banderasa i Vudija Harelsona.

Par ima dvoje dece – ćerku Valentinu i sina Džona.

„Volim da sam sa našim ljudima iz crkve, jer pozitivno utiču na moju porodicu, posebno na decu. Ne snimam mnogo u poslednje vreme, posvećena sam odgajanju dece“, izjavila je Davidović.

Ljubav prema glumi nastala je, kako objašnjava, zbog osećaja poštovanja prema jeziku. I danas bi se rado vratila pozorištu, upravo zbog dugih monologa koje samo na sceni ima priliku da izgovara. Kao dete pomalo je kasnila za svojim vršnjacima. Bila je introvertna i nije volela mnogo da se druži, što se kako dodaje, nije mnogo promenilo ni danas. Pa kako je onda postala glumica?!

„Mislim da je to bila kombinacija mog slovenskog porekla i činjenice da sam jako emotivna. Volim da slušam ljude, zapravo mnogo volim ljude. I njihova iskustva. Mislim da je najkreativnija i najzdravija stvar koju sam mogla da uradim to da nasledim nečije životno iskustvo, da ga naselim, imitiram, umesto da samo živim svoje uloge“, priča Davidović, koja je glumu studirala u Njujorku.

Svoj prvi film Razred Lolita je snimila 1983. godine. Nakon uspeha filma Blejz, glumila je uz Endi Mekdauel i Džona Malkoviča u ostvarenju Predmet lepote, zatim u trileru Brajana de Palme Zmija u nedrima, te u komediji Nedostatak vere sa Stivom Martinom i JFK sa Kevinom Kostnerom. Bili su tu i filmovi Tačka ključanja, Nekad i sad, Bogovi i čudovišta, Dugo putovanje, Septembarsko svitanje, Ubij svoje najdraže… Ali i popularne serije Monk, L svet, Mesto zločina, Zločinački umovi, Pravi detektiv… Igrala je zajedno sa Ričardom Girom, Šeron Stoun, Veslijem Snajpsom, Džonom Vojtom, Džejmsom Vudsom, Kristoferom Vokenom, Raselom Krouom, Harisonom Fordom, Kurtom Raselom… Zahvaljujući TV filmu stanice HBO – Prison Stories: Women on the Inside, bila je nominovana za nekoliko nagrada, a među glumačkim priznanje koje je dobila najdraža joj je nagrada na filmskom festivalu u Tokiju 1993. godine, gde je proglašena za najbolju glumicu za rolu u romantičnom filmu Mlađi i mlađi.

U jednom razgovoru za domaće medije kazala je da bi volela da igra u nekom filmu Emira Kusturice.

„Viđam se sa kolegama iz Srbije na festivalima. Volela bih da vidim Beograd i da sebi nađem na filmu ulogu neke hrabre Srpkinje. Međutim, sve zavisi od toga koliko ću biti posvećena deci“, priča glumica. Na IMDB još uvek stoji podatak da je deo projekta u nastajanju o Nikoli Tesli koji planira da snimi Vladimir Rajčić (Srpski ožiljci). Do tada izvesno je da ćemo je gledati u novim epizodama serije Red i zakon.

Podržala Ambasada SAD u Beogradu. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari