Londonski muzej omogućiće posetiocima da hodaju pozornicom iz Šekspirovog doba pomoću veštačke inteligencije 1Foto: Shutterstock/Richard Hayman

Muzej koji će se otvoriti u Londonu naredne godine koristiće najmoderniju veštačku inteligenciju kako bi posetiocima omogućio da hodaju pozornicom iz elizabetanskog doba.

U pitanju je Muzej Šekspira koji će se na proleće 2024. otvoriti na mestu gde je nekada bilo jedno od prvih londonskih pozorišta, u kome je Šekspir glumio i imao prve scenske produkcije svojih dela.

Ostaci ovog pozorišta otkriveni su između 2011. i 2016. godine, a sada će po prvi put moći da se vide javno, kako bi studenti i posetioci mogli više da saznaju o ovom periodu.

Ovaj muzej će pričati priču o Šekspiru kroz „dinamična iskustva, inovativnu scensku tehnologiju i arheološka otkrića“ namenjene svim čulima, a veštačka inteligencija će im prikazivati projektovanu rekonstrukciju nekadašnjeg pozorišta.

Organizatori projekta najavljuju da će on prikazati Šekspira na način koji do sada nije viđen, a to bi mogla da bude i naznaka kako će muzeji budućnosti izgledati na mestu gde nema toliko sačuvanih ostataka iz prošlosti.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari