Maja Gojković: Milena Pavlović Barili zaslužuje bolji galerijski prostor 1Foto: Ministartsvo kulture

Ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković, posetila je Galeriju Milene Pavlović Barili u rodnom gradu slavne slikarke, Požarevcu gde je još jednom konstatovano da umetnica, poznata širom sveta, zaslužuje primereniji galerijski prostor.

Među domaćinima bio je i gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović.

Gojković sa upravnicom Galerije, LJiljanom Dabić, razgovarala o projektu izgradnje nove galerije i tom prilikom istakla da je Milena Pavlović Barili svojim radom zaslužila brigu čitave države i da će Republika Srbija i Ministarstvo kulture i informisanja pomoći u tome.

Gojković je tokom posete Galeriji istakla da je jedan od prioriteta da tokom mandata poseti ustanove kulture bez obzira da li su na republičkom, gradskom ili lokalnom nivou i da se upoznala sa planovima da se uz postojeću kuću, koju je majka Milene poklonila Gradu Požarevcu kako bi njene slike bile izložene i dostupne širokoj publici, sada bude izgrađena i nova galerija.

– Došla sam da vidim dokle se stiglo sa projektom i da se upoznam da li država Srbija može da pomogne.

Milena ne pripada samo Požarevcu, već zaslužuje poštovanje i nacionalni tretman, jer ona u svetu predstavlja brend Srbije što mi treba da iskoristimo. Svojim radom je zaslužila da je podignemo na pijedestal kome ona kao slikarka zaslužuje da dobije od strane Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja će na svaki način pomoći“, poručila je Gojković.

Gojković je rekla da je cilj da se zajedno sa Ministarstvom turizma, koje je takođe voljno da pomogne Gradu Požarevcu i ovoj Galeriji, uskoro dobije kulturno zdanje koje će Požarevac da stavi na mapu važnih turističkih potencijala naše države.

Ministarka kulture i informisanja je podsetila da se ove godine obeležava 111 godina od rođenja velike slikarke Milene Pavlović Barili, koja je obeležila jednu epohu u istoriji umetnosti ne samo tadašnjih jugoslovenskih prostora srpskog slikarstva, već evropskog i svetskog.

– Umetnost može da uradi dosta toga što do sada u Srbiji nije bilo iskorišćeno i treba da pokažemo svetu šta mi sve imamo i da iskoristimo povezanost kulture i turizma, jer će proći i izazov kao što je pandemija Korona virusa i očekujemo da kultura i turizam budu jedne od najvažnijih industrija, poručila je Gojković.

Nova Galerija vredna 1,6 miliona evra

Direktorka galerije LJiljana Dabić, izjavila je da će za projekat obnove tog objekta, kao i i za izgradnju nove galerije u dvorišnom prostoru, biti potrebno oko 1,6 miliona evra. Ona je npomenula da je projekat gotov i da će narednih dana predat za dobijanje građevinske dozvole.

Inače, ova galerija je, u zgradi koju je poklonila Milenina majka Danica, otvorena za javnost 24. juna 1962. godine, u kući njene familije u centru Požarevca.

U galerijskom fondu nalaze se 894 umetnička rada ove svetski poznate slikarke, rukopisi njenih pesama, lični lični i porodični predmeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari