Majdanpek: Likovne radionice za kreativan raspust 1Foto: J. B. K. /Danas

Mladi majdanpečki umetnik Aleks Vorti je, sudeći po odzivu školaraca, a i onih mlađih, likovnim radionicama koje je minulog vikenda organizovao u saradnji sa Centrom za kulturu Majdanpek, našao način da probudi umetnike u deci.

Za najmlađim Majdanpečanima je kreativan vikend tokom koga su mogli da crtaju, slikaju i vajaju pod budnim okom primenjenog umetnika i likovnog pedagoga  Aleksa Vortija.

Foaje gradske galerije i sama galerija bili su stvaralački prostor za školarce, predškolce, čak i one mlađe.

Time je realizovana umetnikova ideja da se uči i stvara i tokom leta, ali bez tenzije koja je obično prisutna u školi, dok je predškolcima ova kreativna radionica na neki način bila uvod za predstojeće školske dane.

Majdanpek: Likovne radionice za kreativan raspust 2
Foto: J. B. K.

Mame i tate su bili u blizini, prateći nastajanje likovnih dela svoje dece.

-Što se tiče radionica, bilo je jako uspešno, odziv je bio sjajan i bilo je puno učesnika, preko 70 u danu. Zadovoljni su i deca i roditelji i nadaju se da će biti još radionica i ovakvih izložbi, ali to je posao Centra za kulturu Majdanpek, ja sam svoj deo uradio i idem dalje – rekao nam je Aleks Vorti  koji je bio autor kompletnog projekta likovnih radionica.

Radionice crtanja, slikanja i vajanja u Majdanpeku približile su deci umetnost u okruženju koje je bilo posvećeno njima, razvoju njihove znatiželje i podsticanju na kreativno razmišljanje.

Iscrtali su i naslikali mladi Majdanpečani brojne slike, nastale su na radionici i figurice životinja, smajlići, listići, upotrebni predmeti …

-Decu sve zanima i vole da istražuju. Sva ta deca su talentovana i kreativna i to se ne dovodi u pitanje. Problem je u načinu odrastanja, u kalupu društva. Taj problem je mnogo kompleksniji, jer se provlači kroz sve sfere života. Sve je povezano, a sve počinje s porodicom – zaključuje Aleks Vorti.

Majdanpek: Likovne radionice za kreativan raspust 3
Foto: Centar za kulturu Majdanpek

Aleks Vorti  izlaže od 2011. godine, a izložba „Adumbratio 2022 – Priča jednog dečaka“ pratila je likovne radionice.

Od slike „Dečakova priča“ preko „Sećanja na Crveno more“, „Iza zavese“, „Izgubljen u šumi“, „Osmeha“ i svih drugih izloženih Aleks Vorti vodi publiku kroz dečakova sećanja, podjednako budeći emocije i kod mlade i kod starije publike.

-U izlogu Galerije ostala su dela budućih umetnika a izložba „Adumbratio 2022 – Priča jednog dečaka“ uspela je ono što se davno očekivalo da koncept izložbe razbije ustaljene forme predstavljanja umetničkog dela ignorišući stereotipe otvaranja izložbi koji zanemaruje suštinu –umetničko delo – ističe umetnik.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari