Majdanpek: “Žene slikari” koncepcija jedinstvena na planeti 1Foto: Centar za kulturu Majdanpek

Asocijacija za Majdanpek je rudarski grad, ali brend Majdanpeka nisu samo bakar i zlato, već i izložba „Žene slikari“ koja je od 2003. godine prešla put od lokalne priredbe do međunarodne manifestacije ženskog slikarstva. Budući da su učesnice isključivo žene, po koncepciji ova je izložba jedinstvena u svetu, a da je već zauzela svoje mesto u kulturnim dešavanjima svojim učešćem svake godine potvrđuju umetnice iz zemlje i sveta.

Ovog marta navršilo se ravno dvadeset godina od osmomartovske izložbe isključivo umetnica, koju je Udruženje za Majdanpek poklonilo Majdanpečankama za Dan žena.

Okupljanje lokalnih umetnica je kroz godinu, dve preraslo opštinske, pa i granice Srbije, preselilo se čak i na druge kontinente. Za “Žene slikari” ni Amerika, ni Australija više nisu bile daleko.

Jedinstvenost – da pravo učešća imaju samo žene umetnice, sa ili bez akadamskog obrazovanja je zadržana, a sem slikarki, izlažu i umetnice koje se bave grafikom, skulpturom, crtežom i digital artom iz Srbije i sveta.

Na svakoj izložbi osim Gran pri nagrade koja umetnici omogućava samostalnu izložbu u Majdanpeku, u svakoj od pet kategorija nagrađuju se najbolji radovi.

A sve je počelo 2003. godine, kada je ideju Ljiljane Stevanović, učiteljice i umetnice, da se organizuje izložba na kojoj će učestvovati samo žene, prihvatilo i realizovalo Udruženje za Majdanpek.

Majdanpek: “Žene slikari” koncepcija jedinstvena na planeti 2
Foto: Privatna arhiva

-Majdanpek je tada bio samo rudarski gradić, u ne baš dobrom stanju, tavorilo se i u rudarstvu i u zlatarstvu. Uprkos tome ili možda baš zato, u kulturi su počele da se dešavaju značajne stvari – priseća se inicijatorka “Žena slikara” Ljiljana Stevanović, naglašavajući da su ljudi iz Udruženja
voleli Majdanpek i činili sve da mu kroz kulturu vrate stari sjaj.

Na prvoj izložbi izlagalo je 14 majdanpečkih slikarki, već sledeće godine sa formiranjem Centra za kulturu Majdanpek koji preuzima organizaciju “Žena slikara”, učestvuju umetnice iz čitave opštine Majdanpek i kako kaže Ljiljana Stevanović sledi širenje na okrug, Srbiju, svet.

– I niko baš, tada, tih prvih godina, nije ni pomislio da ćemo dočekati 20 godina trajanja izložbe – rekla nam je umetnica.

Majdanpek: “Žene slikari” koncepcija jedinstvena na planeti 3
Foto: Privatna arhiva

Već posle nekoliko godina na konkurs su počeli da pristižu radovi sa gotovo svih kontinenata, a broj učesnica je postao trocifren.

Prisećajući se početaka naša sagovornica posebno ističe doprinos nekadašnjeg direktora Centra za kulturu Majdanpek, slikara Zorana Mitrovića, zahvaljujući kome su se “Žene slikari” pozicionirale u umetničkom svetu.

Iz godine su godinu, ova manifestacija je afirmisala i predstavljala žene umetnice iz zemlje i sveta i istovremeno za cilj imala da stimuliše i afirmiše umetnost, kulturu i kulturni turizam.

Tako je 2010. godine za učešće na 8. Međunarodnoj izložbi “Žene slikari” stiglo 536 umetničkih radova 297 autorki, iz Engleske, Mađarske, Švajcarske, Austrije, Slovenije, Novog Zelanda, BiH, Republike Srpske, Holandije, Kanade, Nemačke, Hrvatske, Amerike, Bahama, Meksika, Srbije.

Te godine selekcioni žiri je za izlaganje izabrao 378 radova.

-Godinama sam bila samo posmatrač ove međunarodne izložbe i divila se i radovima i organizaciji. Bilo je nemoguće i zamisliti koliko je truda i rada i strpljenja potrebno da bi se jedan takav prelep skup „izneo“ i doveo do samog kraja – rekla nam je Suzana Zdravković, nekadašnja direktorka Centra za kulturu Majdanpek.

Sa njom na čelu ove ustanove, održana je 15. po redu izložba.

– Nije to bila „obična“ godina, to je bilo 15 godina izložbe “Žene slikari”. Sa tom brojkom se trebalo nositi i uraditi nešto da se to oseti, vidi i obeleži kako doliči. Nosila sam se mišlju da, sa kvalitetnim timom koji sam imala, mogu sve. Lica umetnica i posetilaca, prisutne emocije, potvrdila su da je Centar za kulturu bio na visini zadatka, a ono što je bilo još važnije je da je Majdanpek je postao prepoznatljiv centar kulture – ističe Suzana Zdravković.

Majdanpek: “Žene slikari” koncepcija jedinstvena na planeti 4
Foto: Centar za kulturu Majdanpek

U majdanpečkom Centru za kulturu ponosni su na to što ova lepa priča traje i danas, što se ustalila i postala deo tradicije Majdanpeka. I oni, kao i majdanpečka likovna publika koja je rasla zajedno sa izložbom, uživa u radovima imetnica iz raznih oblasti likovnog stvaralaštva,od klasičnih do modernih digitalnih.

-Izložba, osim što je jedinstvena u Srbiji i šire, opravdala je svoje postojanje izvukavši na kulturnu scenu mnoge žene koje ne samo da nisu izlagale do tada, nego se od tada ozbiljno bave umetnošću – konstatuje Ljiljana Stevanović, naglašavajući važnost ,,Male škole slikanja “ koja se dešava svake godine u vreme trajanja izložbe, na kojoj talentovani učenici majdanpečkih škola slikaju,po svom izboru,jednu izloženu sliku.

Majdanpek: “Žene slikari” koncepcija jedinstvena na planeti 5
Foto: Centar za kulturu Majdanpek

-Ovo je ozbiljna nadgradnja naše izložbe jer su mnogi od učesnika danas diplomirani umetnici i studenti umetničkih fakulteta – kaže umetnica.

Centar za kulturu Majdanpek ove godine čeka i organizacija jubilarne 20. Međunarodne izložbe „ Žene slikari”.

Na dosadašnjih 19. izložbi predstavljeno je preko 4.000 radova 2.700 umetnica iz 20 zemalja.
-Pripreme za jubilarnu izložbu “Žene slikari” počećemo na vreme. U planu je da izložba bude otvorena u septembru, a konkurs za učešće na ovoj tradicionalnoj manifestaciji biće otvoren krajem aprila – kazao nam je organizator programa u ovoj ustanovi Dragan Klčesko.

 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.