Majstor sa stilom 1

Nema greške. Među stotinama karikatura lako ćete prepoznati karikature Nikole Otaša. One su dobro nacrtane, čistog crteža, jasne poruke. Ta vrsta prepoznatljivosti opravdano se naziva stilom. Nikola Otaš je izgradio svoj stil.

A o dopadljivosti tog stila ubedljivo govore zaista brojne domaće i međunarodne nagrade na konkursima i festivalima koje je dobijao na razne i različite teme. Na svaku temu imao je svoj originalan, lucidan i često humoran odgovor.

Nikola Otaš je postao jedan od retkih simbola srpske kulture čije se delo razume, poštuje i ceni u celom svetu. Tajna je svakako bila i u njegovoj veštini da univerzalnim jezikom crteža prenese svakom jasno svoje viđenje sveta oko nas. A svet je taj, naš i njegov, smešan a tužan, humoran a nesrećan, komičan a groteskan, i nekako baš idealan za karikaturu. Tako je Nikola Otaš, samo zahvaljujući tome što je bio suštinski portretista našeg vremena, postao svetski poznat umetnik. Oslonjen na bogatu tradiciju srpske karikature, pre svega Pjera i Klasa, čiji je neposredni učenik neko vreme i bio, Otaš je uspešno i ubedljivo dokazao svoj veliki i autentični talenat i postao ono što su nekad bili njegovi učitelji. Legenda.

Novu istoriju srpske karikature, zajedno sa vrsnim majstorima i svojim kolegama, uspešno je ispisao i veliki Nikola Otaš. Majstor sa stilom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari