Majstor scena mraka 1

U Galeriji Haos sutra uveče se otvara izložba crteža Nikole Zaklana.

Vezan za tri sredine – Suboticu, u kojoj je rođen, Banjaluku, u kojoj se školovao, i Beograd, u kome sada živi i stvara, Nikola Zaklan ovoga puta izlaže svoju poslednju seriju crteža belom olovkom na crnom papiru – tzv. Lunarni ciklus.

Njegovi crteži na crnom papiru, zapisi sa preciznim i suptilnim  linijama, deluju kao dnevnici, kao notne sveske njegove omiljene muzike i njegovih omiljenih motiva: čovečuljci koji plove na oblacima, brodići, svetionici, mornari, zatvorenici, glave s buljavim očima, zgrade koje svetle u tišini noći itd.

Zbog ovih radova umetnik je nazvan Noćnim pijanistom i sasvim mu odgovara taj naziv.

Ušao je Nikola Zaklan u mrak, u mrklu noć, u nepoznati prostor i iz njega nam iznosi na videlo sve ono što njegov svet čini fantastičnim, nadrealnim, snoviđenjem.

Izvanredan crtač i pritom poeta koji opčinjava i ponekad pretera u dekorativnim elementima, umetnik uvek snažno pokreće našu radoznalost i naše psihološke ali i estetske receptore.

Ovi crteži realizovani s par poteza bele olovke na crnoj pozadini odišu svežinom, otvaraju brojna polja asocijacija i ideja, onih svesnih i onih nesvesnih.

Taj crno-beli svet tišine i tajanstva, specifične atmosfere i neke nedorečenosti, zapravo je umetnikov duhovni iskaz, poetični san koji je vešto likovno iznesen u osobenu likovnu poetiku.

Kako je primetio dr Siniša Vidaković, koji je u više navrata pisao o ovom umetniku, pa i o lunarnom ciklusu, „crtež je podignut na jedan viši nivo“.

Zaklan je dobar u noćnom komponovanju i majstor u scenama mraka.

Izložba će trajati do 26. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari