Mladinski Kulturni Centar na meti partijskih igara 1Foto: Twitter/MKC

„MKC je ovih dana ponovo meta partijskih igara“, objavio je programski kolegijum Mladinskog kulturnog centra MKC, na sajtu i društvenim mrežama centra, a u znak protesta i kako bi podržali MKC okupio se veliki broj ljudi, a muzičara su u to ime nastupali ispred kulturnog centra u Skoplju.

„Juče u popodnevnim časovima, tadašnji v.d. direktor MKC-a, Vančo Bogoev, koji je 36 godina deo ove institucije smenjen je sa svoje pozicije posle jedva jednogodišnjeg mandata tokom kojeg se zalagao za povećanje i održavanje programa MKC-a. Sa pozicije je smenjen jer nije podlegao pritiscima generalnog sekretara Grada Skoplja da zaposli Arbena Šaćirija. Sada, već bivši direktor MKC-a, nije potpisao tu odluku. MKC ima novog v.d. direktora, Nikolu Aleksova, diplomiranog detektiva, koji je primljen pre dva dana preko Agencije za privremena zapošljavanja u MKC, bez ikakvog iskustva u radu u nekoj kulturnoj instituciji“, napisao je programski kolegijum MKC-a.

Oni su istakli da je „pored priznanja koje je došlo kao kruna njihovom radu – Nagrada “13 Novembar”, za zasluge u oblasti kulture i masovne posećenosti, možda i najveće u istoriji institucije, a povodom pedesetogodišnjeg jubileja, ova godina započela lošim vestima za budućnost MKC-a“.

„Prva je ona da je budžet sveden na samo osam odsto od godišnjeg budžeta kojim smo radili prošlih godina, a odmah zatim i poslednja dešavanja i način postavljanja novog direktora MKC-a. Ovaj dopis dolazi kao potreba za razjašnjenjem situacije koje se nametnula, istovremeno i zbog sumnje o zakonitosti ovih rešenja, zato što se ovim sprečava da se otvori javni konkurs za direktora na kom bi mogli da se prijave kvalifikovani profesionalci iz oblasti kulture“, istakao je programski kolegijum Mladinskog kulturnog centra MKC.

Da podsetimo, Omladinski kulturni centar osnovan je 1972. godine pod nazivom „Dom omladine – 25. maj“. Osnovna misija i cilj MKC-a je promocija kulturne vrednosti mladih. MKC zauzima stratešku poziciju u životu mladih u gradu sa bogatim programom koji obuhvata sve kulturne izraze, muziku, film, pozorište, književnost itd., naučnu delatnost, radionice i predavanja, debate i debatne klubove. Preimenovan početkom 1990-ih zbog nezavisnosti Republike Severne Makedonije, centar nastavlja istim putem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari