Malo pozorište "Duško Radović" obeležava 73. rođendan: Večeras premijera "Bambija" koji nosi utehu za sve nas 1Foto promo/Malo pozorište "Duško Radović"

Premijerom predstave „Bambi“, po kultnom romanu Feliksa Saltena, u režiji Bojane Lazić, večeras u 18 časova, Malo pozorište „Duško Radović“ svečano će obeležiti 73. rođendan.

Dramatizaciju teksta potpisuje Uglješa Šajtinac zajedno sa rediteljkom, i prema njenim rečima, oni su iz ovog velikog romana odabrali delikatnu temu, i obradili je tako da ostane neka vrsta utehe za sve nas.

Podsećajući da iz Diznijevog animiranog filma deca znaju za “malo lane kome je lovac ubio mamu”, cilj ove predstave je, kako ističe Lazić, da izazove osećaj da kada se desi gubitak nečijeg tela, ostaje da živi ljubav koju je ta osoba gajila prema nama.

– Predstava je vizuelno i zvučno bogata kako bismo na sceni otelotvorili tu ljubav. Materijalizovali smo je kroz objekat koji svetli. Stav autorskog tima bio je da imamo tešku temu, ali hajde da pružimo utehu, i da predstava ima srećan kraj. U nju je uključen deo iz romana “Bambijeva deca”, s porukom da se život nastavlja, a predstava ima i neke duhovite elemente – izjavila je Lazić na konferenciji za novinare najavljujući premijeru.

Bambija igra Nedim Nezirović, njegovu mamu Dušica Sinobad, a u glumačkoj ekipi su i Maja Jovanović Spasojević, Jelena Ilić, Damjan Kecojević, Mihaela Stamenković i Nikola Kerkez, koji igraju po više uloga.

Ističući da u njihovom timu svaki pojedinac ima pun integritet, da su svi radili autorski i slušali se međusobno, Nezirović kaže da je veliki izazov prenebregnuti ovako tešku temu.

– Čini mi se da je Bojanina motivacija da uradi ovu predstavu bila toliko jaka da nam je svima podjednako bilo važno da isteramo ovu stvar do kraja. Radujem se publici, ali sam i uzbuđen zato što je scenski jezik kojim govorimo na ovu temu naš, nama svojstven. Uronili smo u to hrabro i čini mi se da će najmlađi to da razumeju – smatra Nezirović.

Kostime i scenografiju potpisuje Zorana Petrov, muziku kompozitor Vladimir Pejković, a scenski pokret Damjan Kecojević.

– U predstavi su jasno odvojeni životinjski i ljudski svet. Glumci koji igraju životinje ne koriste ruke, što je dovelo do interesantnih rešenja kako da pokažu nežnost, brigu, utehu…Uz ovu vrstu estetizacije dobili smo scenski jezik koji podseća na neku vrstu savremenog plesa – rekao je Kecojević.

„Bambi“ je namenjena deci od sedam godina i starijoj, i tokom priprema, autorski tim se konsultovao sa psihologom.

Prema rečima Aleksandra Nikolića, direktora pozorišta “Duško Radović”, decu treba da štitimo, ali i da ih pripremimo za realan život.

– Glavna priča ove predstave nije o majčinoj smrti nego o majčinskoj ljubavi, i ona ima nešto terapeutsko. Katalog tema kojima se bavimo pravili smo pre tri godine s dramskom pedagoškinjom Jelenom Antić. Uvek sa stručnjacima analiziramo kako i kom uzrastu da ih predstavimo, da to za decu ne bude trauma već svojevrsna terapija. U ovoj sezoni premijerno je izvedena predstava “Kad je bio mrak” na temu straha, kojom je obeležena i stogodišnjica rođenja Duška Radovića, jednog od naših najpopularnijih i najcenjenijih pisaca, čije ime nosi ovo pozorište za decu i mlade – rekao je Nikolić.

Podsećajućo na još dve nedavne premijere, opere za decu “Mali dimničar” i lutkarske predstave “Bajka o tihom princu i tužnoj princezi”, direktor Radoviča je istakao da ne smemo potceniti decu.

– Naše predstave nisu slatkaste. Ima mesta i za scenski eksperiment, i važno je da utiču na formiranje vrednosti. Pozorište nije samo zabava, nego mora da ima edukativnu i moralnu funkciju, zato se u “Radoviću” često pre i posle predstava organizuju razgovori publike s pedagozima i psiholozima – navodi Nikolić.

Uoči premijere “Bambija” svečano će biti uručene godišnje i jubilarne nagrade, a o dobitnicima je odlučivao tročlani žiri, rediteljke Ana Tomović i Branislava Stefanović, i glumac Nenad Radović.

Repriza premijere “Bambija” najavljena je za 30. oktobar u 12 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari