Mandati produženi u dogovoru sa gradskim vlastima 1Foto: Međunarodni festival dečjih pozorišta u Subotic

Spor oko organizacije i priprema za 25. Međunarodni festival dečijih pozorišta u Subotici ne stišava se.

Članovi Saveta ove manifestacije: književnik Ljubivoje Ršumović, teatrolozi Zoran Maksimović i Miroslav Radonjić, novinar Gordana Đurđević, kao i direktor, selektor i idejni tvorac festivala Slobodan Marković – svi u ostavci, dostavili su juče našem listu saopštenje u kome negiraju izjavu direktora Otvorenog univerziteta u Subotici Ilije Tatića da je trenutnom Savetu i direktoru Markoviću istekao četvorogodišnji mandat u februaru 2018, zbog čega se očekuje da će novi Savet, a potom i direktor Festivala biti izabrani u narednom periodu kako bi u saradnji sa izvršnim producentom realizovali predstojeću manifestaciju.

Oni su reagovali i na Tatićeve tvrdnje da su „narušeni odnosi, poverenje i brojni problemi posledica inicijative Slobodana Markovića da, bez povoda i argumenata, osnuje udruženje građana sa ciljem preuzimanja organizacije 25. i narednih Festivala, što nije prihvatio osnivač Festivala Grad Subotica“. Otvoreni univerzitet Subotica je već 21 godinu izvršni producent Međunarodnog festivala dečijih pozorišta, a Tatić je na čelu Univerziteta četiri godine.

– Poslednja sednica Saveta Festivala na koju je bio pozvan predstavnik izvršnog producenta održana je 10. novembra 2017. i bila je prelomna. Nakon petočasovne rasprave sa Ilijom Tatićem, Savet je doneo Zaključak o neophodnosti promene izvršnog producenta koji je krajem novembra iste godine dostavljen Sekretarijatu za društvene delatnosti Grada Subotice. Razmišljalo se najpre o tome da se Festival vrati u Dečje pozorište, gde je i nastao, ali je kao jedina zakonski moguća opcija u datom trenutku sugerisano osnivanje udruženja. Tu inicijativu Saveta podržala je i Gradska uprava, koja je od početka bila do detalja upoznata sa situacijom. Ni članovima Saveta ni direktoru Festivala nije poznato šta se događalo kasnije i zbog čega je Grad promenio pravac svog delovanja i doneo odluku da Festival još ovu godinu ostane na Otvorenom univerzitetu, kao „prelazno rešenje“, ali su zbog dobrobiti Festivala pristali na tu opciju“, navodi se u zajedničkom saopštenju Ljubivoja Ršumovića, Zorana Maksimovića, Miroslava Radonjića, Gordane Đurđević i Slobodana Markovića.

Oni objašnjavaju da je mandat Saveta, koji je istekao u februaru 2018, kao i direktora i selektora produžen do izbora novog Saveta, a kao dokaz Danasu su dostavili zapisnik sa sastanka kod gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, održanog 22. februara 2018, a kome je prisustvovao i Ilija Tatić. Na tom sastanku doneto je više odluka o realizaciji 25. Festivala, uključujući to da se „institucija Saveta, njegova autonomija i nadležnosti, shodno Odluci o osnivanju Festivala Skupštine grada Subotice, moraju u potpunosti poštovati; da odnosi između Saveta i Direkcije Festivala, na jednoj i izvršnog producenta na drugoj strani moraju biti postavljeni na krajnje jasnim i preciznim osnovama i da će ubuduće medijator između njih biti Gradska uprava“.

U saopštenju se ističe da su „članovi Saveta u ostavci sve vreme dosledno poštovali svoje nadležnosti i odluke donete na sednicama i sastancima, na koje nisu imali obavezu da pozivaju predstavnika izvršnog producenta, jer se komunikacija mesecima odvijala preko medijatora – Miroslave Babić, člana Gradskog veća i Saveta“.

„Svi ovi poremećaju doveli su do do kašnjenja u pripremama jubilarnog 25. festivala, zbog čega je Savet zajedno s direktorom Slobodanom Markovićem odlučio da ovu manifestaciju pomeri za kraj oktobra ili početak novembra, ali je Ilija Tatić je nastavio da priprema Festival za septembar, ne znamo po čijem nalogu i direkcijama“, ističe se u dopisu dostavljenom našem listu.

Članovi Saveta u ostavci kažu da nemaju saznanja o tome ko je vršio selekciju za predstojeći Festival, niti to zna dosadašnji zvanični selektor. Kako su saopštili: „Savet nije usvojio program ovogodišnjeg Festivala, niti mu je detaljan program predočen, nije usvojio finansijski plan, nije imenovao žiri ovogodišnjeg Festivala i nije doneo odluku o dobitnicima nagrade za životno delo, što je sve to isključivo u njegovoj nadležnosti“.

Ilija Tatić je povodom ostavke Slobodana Markovića Danasu ranije dostavio saopštenje u kome objašnjava da je „obaveza izvršnog producenta da manifestaciju realizuje u skladu sa dugogodišnjom programskom orijentacijom i stečenom reputacijom, na šta obavezuju i ugovori sklopljeni sa sa Gradom Suboticom i Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu“. On je najavio da će 25. Međunarodni festival dečijih pozorišta u Subotici održati od 16. do 21. septembra i da će „imati vrlo reprezentativan takmičarski program sa predstavama sa tri kontinenta, specijalan program posvećen kineskom pozorištu za decu uz gostovanje pozorišta iz Pekinga i Šangaja, lutkarski kamp za decu iz Subotice i Segedina, izložbe, promocije knjiga, filmski program, radionice i niz nastupa profesionalnih i amaterskih trupa u okviru pratećeg programa“. Tatić tvrdi da nema novog selektora Festivala, jer Grad Subotica još nije imenovao novi Savet.

Prezauzetost

„Slučaj“ 25. Međunarodnog festivala dečijih pozorišta je u nadležnosti Sekretarijata za društvene delatnosti SO Subotica. Predmet je stigao u ovaj sekretarijat i za njega je zadužena Elizebeta Kulhansk, koja kaže da je za sve izjave nadležna jedino Jelica Stefanović, sekretar ove opštinske službe. Jasmina Stevanović je prethodnih dana stalno bila zauzeta sastancima zbog Dana Subotice koji se, kako je rečeno našem listu, slavi 1. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari