Manek i tribina „Kultura i politika“ u Požegi 1

Tribina „Kultura i politika“ i predstavljanje šestog broja magazina nezavisne kulture – Manek, održaće se u utorak. 5.juna, u Klubu mladih u Požegi od 19 časova.

Šesti broj Maneka, koji izdaje Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, kako navodi Slađana Varagić Petrović, koja je uz Vesnu Milosavljević urednica magazina, osvrće se na različite aspekte komplikovanog odnosa kulture i politike kroz intervjue, analize i tekstove o uticajima lokalnih, nacionalnih i evropskih kulturnih politika na delovanje aktera u kulturi.

Da li imamo jednu ili više kulturnih politika ili imamo samo politiku u kulturi, koja se menja kako se smenjuju resorni ministri i vladajuće koalicije na različitim nivoima vlasti? To su neke od tema o kojima piše Manek, čiji urednik fotografije je Luka Knežević-Strika, a grafički ga je olikovao Mane Radmanović.

Predstavljanje magazina je povod za održavanje tribine „Kultura i politika“, koja će biti posvećena širem kontekstu trenutnih dešavanja na relaciji kulture i politike.

Na tribini će biti reči o trenutnoj situaciji u kojoj su otvorena važna pitanja : Da li aktuelna dešavanja u Beogradu svedoče o zatvaranju državne politike prema udruženjima i njihovim nastojanjima da utiču na transparentnost konkursnih procedura? Da li Novi Sad i njegova uprava za kulturu prestaju da uvažavaju principe demokratičnosti i participativnosti evropske kulturne politike, na koje su se obavezali usvajanjem Strategije i Akcionog plana kulturnog razvoja i titulom Evropske prestonice kulture? Da li postoji dijalog između sektora u kulturi i vlasti? Kako se danas kreiraju lokalne kulturne politike i kako se takva situacija može sagledati na primeru Požege? Na koji način u takvoj situaciji mogu dalje da deluju akteri nezavisne scene u kulturi?

Učesnici tribine biće: Luka Knežević-Strika (Belgrade Raw, predsednik UO NKSS, Beograd), Branka Ćurčić (Grupa za konceptualnu politiku, Novi Sad), Stevan Vuković, teoritičar umetnosti i kustos iz Beograda, i Vojislav Nedeljković, umetnik iz Požege, dok će razgovor voditi Slađana Petrović Varagić (NFC Filmart, Požega).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari