Maraton izložbi slikara i grafičara Pavela Popa u Novom Sadu 1

Upravo u danima kada se navršava tri godine od kada ne stvara više u svom ateljeu na Petrovaradinskoj tvrđavi, u Novom Sadu će večeras biti otvorene prve dve izložbe poznatog slikara i grafičara Pavela Popa (1948-2019) koje neće biti jedine jer se planira maraton izložbi ovog umetnika koji je bio izvanredan crtač. Ono što je on razvio u okviru svog umetničkog stvaralaštva, sručna kritika nazvala je “imaginativni realizam”.

Otvaranje prve dve izložbe umetničkog maratona Pop Pavela zakazano je za večeras. Prvo će biti otvorena izložba “Omaž velikim umetnicima” u galeriji Macut, na SPENS-u, sa početkom u 19 sati, a druga izložba grafika će biti otvorena od 21 sat u galeriji Sezan art, Petra Drapšina 39.

Obe izložbe publika može da vidi do kraja jula ove godine.

Pavel Pop je decenijama stvarao u svom ateljeu na Petrovaradinskoj tvrđavi. Završio je osnovnu školu u Staroj Pazovi, a potom Srednju umetničku “Bogdan Šuput” u Novom Sadu. Nakon studija na Pedagoškoj akademiji u Beogradu, upisuje grafiku na Visokoj školi likovnih umetnosti u Bratislavi gde diplomira 1975. godine u klasi Albina Brunovskog i Vinsenta Hložnika. Bio je član I “Likovnog kruga” – udruženja umetnika Petrovaradinske tvrđave I Udruženja likovnih umetnika Vojvodine.

Radio je kao tehnički urednik u novosadskom Dnevniku, a već tokom osamdesetih godina stekao je zvanje jednog od najboljih i najtraženijih grafičara na prostoru Jugoslavije. Ilustrovao je brojne knjige, a njegovi radovi se mogu naći u značajnim galerijama i institucijama kod nas i u Evropi.

Pre tri godine, kada je Pavel Pop preminuo, književnik i prevodilac Mihal Ramač, bivši glavni urednik Danasa, napisao je tekst „Predsednikov šešir u ateljeu na Tvrđavi“, jedno lepo sećanje na Pavela Popa.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari