Mariza: Kraljica fada u Beogradu na vodi 1Foto: EPA-EFE/TIAGO PETINGA

Pored narkomana, zmija i pacova, a pre Beograda na vodi, prostor oko zgrade Geozavoda u Karađorđevoj ulici bio je stecište nekih kulturnih zbivanja, popularnih andergraund klubova i mesta za izlaske, pa i mesto za koncerte.

Onda je baš taj kvart, kako se to po sociološkim i ekonomskim priručnicima i dešava, privukao veliki kapital u kom nema mesta ni za šta osim mejnstrima, pa su nikle grozomorne kule Beograda na vodi.

Potom je sve to trebalo normalizovati, odnosno, kako reče jedna sagovornica Danasa na ovu temu, „od traumatske crne tačke grada preko umetnosti abolirati neoprostivo“ i to se događalo ovih dana koncertima dve svetske muzičke zvezde.

Andrea Bočeli i Mariza nastupili su u okviru izgleda samo za njih smišljene nove manifestacije tzv. River festa, a tim povodom dobili su i odlikovanje predsednika Srbije. O Bočeliju je, baš u ovoj rubrici, već pisano, a sada evo ponešto i o Marizi.

Što se samog koncerta tiče, sve se već moglo pročitati, videti i čuti u svim državotvornim medijima – pevačica se publici obratila na srpskom (neizostavno!), poslala poljubac Beogradu (oni van zidina pomenutog kvarta i sa manje para nego što su koštale ulaznice za koncert ostali su i van dometa ovog ljupkog gesta), ustanovila da Srbe i Portugalce spaja ljubav (i sve tako redom)…

Kad je u pitanju Mariza, može se samo podsetiti da je u pitanju portugalska fado pevačica broj jedan iliti kraljica fada, kako je nazivaju, svakako svetski najpoznatija živa interpretatorka ove specifično portugalske pesme.

To je i formalno postala kada je još krajem 20. veka, a povodom smrti do tada najčuvenije pevačice fada Amalije Rodriges, njoj u slavu, pozvana da izvodi ove pesme.

A počela je da ih peva još kao petogodišnjakinja, na nagovor i podstrek svog oca koji je i držao tavernu u kojoj je nastupala.

Otac Portugalac, koji je sa trogodišnjom Marizom i njenom majkom Afrikankom izbegao iz Mozambika, smatrao je da je to ono što će najviše utvrdi u njenom portugalskom idenitetu.

Fado bi se inače publici koja možda nije upoznata sa njim najpribližnije mogao opisati kao ovdašnja sevdalinka.

Mariza je kao mlada pevala i soul, bluz, džez.

Da je ipak fado bio pravi izbor govori i to što je njen prvi album iz 2001. godine prodat u sto hiljada primeraka, a do tada je tiraž ploča fado muzike bio oko 4.000.

Sa preko milion prodatih nosača zvuka širom sveta, Mariza je postala neprikosnovena interpretatorka i simbol fada.

Rođena je 16. decembra 1973. kao Mariza dos Reis Nunes.

Iz veze sa Entonijem Fereirom ima sina.

Portugalsku himnu pevala je pred početak utakmice između Portugala i Južne Koreje na Svetskom prvenstvu 2002.

Sa Stingom je pevala na Olimpijskim igrama u Atini 2004. pesmu „A Thousand Years“.

Nastupala je u revijalnom delu završne večeri Pesme Evrovizije 2018. u Lisabonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari