Marković: Surova i tužna sudbina glumaca 1Foto: Stanislav Milojković

Moja ideja je bila da opevam surovu i tužnu sudbinu glumaca, rekao je za FoNet Goran Marković, reditelj i scenarista filma „Delirijum tremens“ koji će večeras imati pemijeru u novosadskom bioskopu „Arena“, a od sutra počinje svoj bioskopski život širom Srbije.

Marković je rešio da kultnu predstavu, koja je premijeru imala 2005. godine pretoči u film. On ističe da je film drugačiji od predstave i da postoje neki novi detalji. Predstava koja je punila salu Beogradskog dramskog pozorišta pamti se po Predragu Ejdusu, pa je film svojevrsni omaž tom nedavnom prerminulom bardu glumišta. „Film je ispao drugačiji, ne mogu da kažem da je lošiji ili bolji, možda je lepši i raznovrsniji nego predstava i ja sam veoma srećan što sam to zabeležio, pogotovo zato što sam na neki način svom drugu Peci odao počast“, priča Marković.

U glavnoj ulozi sada je Tihomir Stanić, koji je prema rečima Markovića ulogu odigrao potuno drugačije od Ejdusa. „Priča je vezana za smisao glumačkog posla i za činjenicu da su oni drugačiji od ostalih umetnika, samim tim što su oni artefakt, oni su svojom dušom i telom umetnički predmet“, objašnjava Marković. Primećuje i da je gluma umetnost koja traje u jednom trnutku i posle pada zavese ona nestaje. „To ume da bude jako bolno i drugi glumci to teško izdržavaju i teško se nose sa tim, kao i moj glavni junak, koji pije, koji je vrkoholik, koji besprekidno radi i učestvuje u svemu što je moguće odigrati i snimati“, dočarava Marković svog junaka. Prema rečima Markovića, sve to njegovom junaku počinje da radi o glavi, pa završava u bolnici i od tog momenta se sve obrće i stvari preovladavaju neke drugačije vrednosti i on postaje drugačiji čovek.

„Taj junk je opšti model za glumce i nije nešto što ne postoji, to je nešto što sam ja upoznao, nešto što postoji po pozorišnim bifeima i filmskim snimanjima“, kaže Marković. Poznat i kao kritičar političke scene u Srbiji Marković ističe da su glumci u političkom i moralnom smislu, ipak, različiti. „Postoje ljudi koji se ližu uz vlast i koriste svoju popularnost, ne bi li se dokopali nekih privilegija, nekog novca, a postoje oni koji su tvrdo protiv svega i reskiraju sve, uključujući i karijeru da bi se suprotstavili mračnoj sili“, objašnjava Marković. Dodaje da mu je vrlo interesantan spektar glumaca, od Mikija Manojlovića, Lazara Ristovskog i Branka Kockice na jednoj strani do Tihomira Stanića, Branislava Lečića i Sergeja Trifunovića na drugoj. „Oni su glumci istog kalibra i talenta, ali nisu iste moralne konstitucije – jedni su sazadani od boljeg materijala, drugi od lošijeg“, zaključuje Marković.

Publika je „Delirijum tremens“ imala priliku da odgleda na Festu. U glavnoj ulozi je Tihomir Stanić kao Dagi – čuveni glumac koji je preopterećen velikim brojem predstava i snimanja, pa spas traži u alkoholu. U filmu igraju Anita Mančić, Gorica Popović, Igor Đorđević, Dragan Petrović Pele, Nada Šargin, Miodrag Miki Krstović, Bereda Rešit, Milica Zarić, Svetozar Cvetković, Maša Dakić, Goran Daničić i Srđan Timarov. Filmski glumački debi u ulozi Dagijevog sina ovim filmom je doživeo mladi glumac Amar Ćorović, koji gradi karijeru u pozorištu. Film je snimljen u produkciji RTS, a od jeseni se očekuje i emitovanje serije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari