Masterklas leskovačkog stripadžije za kolege iz rumunskog Brašova 1foto promo

Regionalni istorijski muzej u Brašovu odlučio je da organizuje prvi stripovski masterklas ikada održan u Rumuniji od 26. jula do 2. avgusta, posvećen izradi istorijskog stripa. Zbog svojih zapaženih istorijskih stripova objavljenih na Balkanu i u Francuskoj pozvan je predavač u Leskovačkoj školi stripa Marko Stojanović.

Na masterklasu je učestovalo 12 polaznika starosti od 18 do 50 godina koji su doputovali iz svih krajeva Rumunije u Brašov.

Polaznici su imali za zadatak da za vreme masterklasa urade kratak istorijski strip u sklopu međunarodnog projekta Can for Balkans, projekta koji sufinansira Evropska unija, a realizuje konzorcijum partnera iz Albanije, Belgije, Makedonije, Rumunije i Srbije u cilju stvaranja prekogranične kulturne mreže saradnje između umetnika i stručnjaka iz sveta istorijskog stripa na zapadnom Balkanu i Evropske unije.

Taj zadatak je uspešno izveden, a nastali stripovi biće izloženi u Rumuniji, Makedoniji, Bugarskoj, Albaniji i Srbiji, ali i u Francuskoj i Belgiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari