"Materijal koji nas vekovima zadivljuje": Izložba "Staklo" u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu 1Foto: Muzej Vojvodine

Interdisciplinarna izložba „Staklo“ otvara se u petak 8. decembra od 20 časova u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu.

„Staklo je materijal koji nas vekovima zadivljuje, svojim fizičkim i estetskim svojstvima budi maštu stvaralaca od praistorije do današnjih vremena. Razvijajući tehnologiju njegove izrade, čovek mu je pronalazio najrazličitiju namenu, u svakodnevnom, dekorativnom i umetničkom oblikovanju materijalne stvarnosti. Stoga nije neobično da se u Muzeju Vojvodine predmeti od stakla čuvaju u okviru arheoloških, istorijskih, umetničkih i etnoloških zbirki“, kažu iz Muzeja.

Posebnom rezolucijom Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 2022. godinu za Međunarodnu godinu stakla.

Ova inicijativa pokrenuta je radi promišljanja načina na koji staklo može pomoći razvoju održivijih društava, promocije najnovijih naučnih i tehničkih dostignuća, uticaja stakla na istoriju i umetnost i uloge muzeja u očuvanju nasleđa vezanog za staklo.

Izložba je razultat rada autorskog tima koji čine: arheološkinja mr Tijana Stanković Pešterac; istoričarke umetnosti: Aleksandra Stefanov i Dragana Garić; etnolozi: dr Tatjana Bugarski, mr Katarina Radisavljević i Bogdan Šekarić; istoričarke: Veselinka Marković i Milkica Popović; umetnica dr Mirjana Blagojev.

Povodom obeležavanja Međunarodne godine stakla, staklo i njegova uloga u društvu bili su u fokusu brojnih muzejskih ustanova i stručnjaka u svetu i u našoj zemlji.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari