Matiji Bećkoviću zlatiborska pesnička povelja 1Spomenik na Šumatnom brdu Foto: Nenad Kovačević

Osme „Pesničke vatre zlatiborske“, manifestacija koja je ove godine posvećena Fjodoru Mihajloviču Dostojevskom, povodom 200 godina od njegovog rođenja, održaće se na Zlatiboru u ponedeljak, 4. oktobra.

Dobitnik ovogodišnje Povelje „Pesničkih vatri zlatiborskih“ za celokupno stvaralaštvo je pesnik i akademik Matija Bećković, koji će priznanje primiti na svečanosti u Kulturnom centru na Zlatiboru.

On će, kako je najavljeno, upaliti vatru u 19 časova kod spomenika na Šumatnom brdu. Taj spomen-obelisk je posvećen partizanskim ranjenicima koje je nemačka vojska streljala na Kraljevim vodama i Palisadu, 30. novembra 1941. godine, nakon sloma Užičke republike.

Matiji Bećkoviću zlatiborska pesnička povelja 2
Foto: Plakat

Na obeležju, sa grobnicomu kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci oko sto streljanih partizana, uklesani su i stihovi Vaska Pope: „Ne dam ovo sunca u očima, ne dam ovo hleba na dlanu“.

Sat kasnije, u Kulturnom centru na Zlatiboru uslediće književno veče posvećeno Dostojevskom i Bećkoviću. Osim Bećkovića, u programu će učestvovati Ivana Žigon, Slobodan Ljubičić, Divna Marić, Dejan Mastilović, Đorđe Dabarčić, Željko Pržulj, Milan Mihajlović, Nenad Radenković Jero i Mirjana Ranković Luković.
Osim Bećkovića, raniji dobitnici te nagrade su Ljubomir Simović, Radomir Andrić, Ljubivoje Ršumović, Pero Zubac, Milovan Vitezović i Dragan Jovanović Danilov.

Organizatori te manifestacije su Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor i Udruženje Međunarodni festival sportskog filma Zlatibor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari