Medenica: Videćete zašto je ovogodišnji Bitef "epic” i zašto je "trip” 1Foto: Birgit Hupfeld

Glas Jana Fabra će svečano otvoriti Bitef, „velikodušno” je otkrio Ivan Medenica, umetnički direktor ove manifestacije, čime je naveo tek jedno u nizu njenih iznenađenja, koja su najavljena, ali se još uvek drže u tajnosti.

A zašto je 51. Bitef „epic” i zašto je „trip” videćemo, dodao je Medenica, nakon dve predstave – „Sneg” i „Istrebljenje” reditelja iz Nemačke Ersana Mondtaga. Upravo su njegovi komadi bili inspiracija za slogan ovogodišnjeg Bitefa. Mondtag je mlad reditelj, nedavno je napunio 30, zvezda u usponu i enfant terribl na nemačkom govornom području, ukazao je Medenica dodajući da ovog autora ne treba otkrivati u Austriji, Švajcarskoj i Nemačkoj budući da je nastupao na najznačajnijem festivalu Berliner Theatertreffen, ali da njegovo predstavljanje na Bitefu treba da mu bude podrška afirmaciji u širem smislu.

„Bitef na taj način želi da povrati svoj status nekoga ko može da otkriva i promoviše ne samo imena koja dolaze iz zemlje i regiona, što nam je takođe veoma važno, nego i iz najznačajnije pozorišne kulture Evrope i sveta, a to je kultura nemačkog govornog područja. I zato je upravo na tome akcenat ovogodišnjeg glavnog programa”, objasnio je Medenica. On je skrenuo pažnju da Mondtag pripada onim poetikama na koje smo navikli kada je u pitanju nemački teatar a to je – „radikalno pozorište, cinično pozorište, političko pozorište, pozorište sa veoma konceptualno osvešćenom i artikulisanom treš poetikom ali i sa potpuno novim mladalačkim senzibilitetom koji će u potpunosti pogoditi slogan ovogodišnjeg Bitefa – Epic Trip”, konstatovao je Medenica.

On je najavio najzanimljivije tačke pratećeg programa. Pre svega, međunarodnu tribinu pod naslovom „24/7: Duge predstave i nikad kraja” na kojoj će se diskutovati o umetničko-estetskom kontekstu dugih predstava i u kojoj će učestvovati neki od najznačajnijih međunarodnih teatrologa. Tu je i Bitef polifonija sa interaktivnim događajem koji će trajati 24 sata i Bitef na filmu koji se neće održati (to je novina), ali će zato Aleksandra Glovacki voditi razgovor o ovom specifičnom segmentu Bitefovog programa i njegovim dometima. Prema rečima Medenice, Bitefu na filmu je posvećen i najdirljiviji tekst u katalogu. U sklopu Bitef biblioteke predviđeno je predstavljanje drugog od tri toma Savremene nemačke drame, a u Subotici će se održati Showcase domaćih pozorišta i program u sklopu kojeg će biti izveden maraton od tri predstave koje traju tri, pet i devet sati. Važno mesto Bitefa biće i Radionica – pozorišne kritike – Sumnjiva lica, a kuriozitet je da će Bitef uskoro, 13. septembra, imati svoju međunarodnu promociju i to u Parizu, u Kulturnom centru Srbije. Tamo će biti priređena izložba plakata, a centralni događaj biće razgovor o istoriji Bitefa u kojem će učestvovati njegovi velikani, najavljeno je juče u Skupštini grada.

Ivan Medenica i Miloš Latinović su se zahvalili svim partnerima 51. Bitefa: Sekretarijatu za kulturu grada, Ministarstvu kulture, ambasadoru Nemačke Akselu Ditmanu, direktoru Gete instituta Franku Baumanu, ambasadoru Švajcarske Filipu Geu i direktoru I&F McCann grupe Srđanu Šaperu.

Žiri na sledećem presu, a jeftinije karte za Fabrov „Olimp“ pri kraju

Ivan Medenica je najavio brojna iznenađenja, ali kada je reč o otkrivanju imena i prezimena žirija 51. Bitefa i gostiju festivala, to namerno prećutao i njihovu objavu ostavio za narednu konferenciju za novinare. Karte se, kako je rekao Miloš Latinović, direktor Bitefa, brzo prodaju a naročito one po nižoj ceni za pozorišni spektakl „Olimp“ Jana Fabra. One će uskoro poskupeti, pa je preporuka zainteresovanima da ih što pre potraže.

Šaper: „Bitef je simbol Beograda“

„Za nas koji ovaj ovaj grad volimo, biti sponzor Bitefa je kao da ste sponzor Beograda da on bude lepši“, rekao je Srđan Šaper, direktor I&F McCann grupe, dodajući da je njemu i njegovom timu to savršeno prirodno. „Zato što Bitef, pored toga što je simbol Beograda, jeste i simbol energije koja postoji ovde, koja može da poveže i preraste neke niti koje su razvezane i doprinese tome da Beograd ponovo bude centar sveta.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari