Međunarodni dan maternjeg jezika, 21. februar biće obeležen u kladovskoj biblioteci 1Foto: Biblioteka "Centar za kulturu" Kladovo

Od 2000. godine se širom sveta, shodno zaključku Uneska, obeležava 21. februar kao Dan maternjeg jezika, a osnovni cilj je da se podigne svest o značaju maternjeg jezika i multilingvizma. U kladovskoj biblioteci učiniće to okupljanjem najmlađih članova Anitinog kluba ljubitelja čitanja u utorak, 21. februara, kao i tokom čitave nedelje u svim naseljima koje obilazi biblioteka na točkovima.

Narodna poslovica kaže: „Koliko jezika govoriš, toliko ljudi vredišˮ i znanje svetskih jezika zaista jeste pravo bogatstvo.

Međutim, ma koliko je lepo razumeti i govoriti jezike svih naroda, pre svega treba znati i čuvati svoj maternji jezik, kažu u Biblioteci “Centar za kulturu” Kladovo koja će i ove godine obeležiti Dan maternjeg jezika ustanovljen 2000. godine.

– Međunarodni dan maternjeg jezika obeležićemo okupljanjem najmlađih članova Anitinog kluba ljubitelja čitanja. Razgovorom i akcijom čitanja naglas omiljenih stihova, citata, delova omiljenih knjiga, ukazujemo zajedno na značaj knjiga, čitanja i biblioteke – rekla nam je direktorka ove ustanove kulture Žaklina Nikolić.

Prema njenim rečima, sve aktivnosti koje sprovode treba da pokažu da su biblioteke korisna i zabavna mesta gde se uči, traže informacije, rade domaći zadaci, pišu seminarski, maturski radovi i, pre svega, čitaju knjige.

-Cilj je podsticanje čitanja, kao i negovanje maternjeg jezika, povezivanje biblioteke i škole sa lokalnom zajednicom, povezivanje sa ustanovama i udruženjima koja se bave afirmisanjem kulture i umetnosti, kao i promocija rada i saradnje – ističe Žaklina Nikolić.

Akcija će trajati od 21. do 28. februara u biblioteci i u biblliobusu koji obilazi 12 sela opštine Kladovo.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari