Međunarodni festival uradi-sam i nezavisnog kratkog filma 1

Međunarodni festival uradi-sam i nezavisnog kratkog filma – 11. MikroFAF počinje danas i traje do 15. novembra.

Program 11. MikroFAF-a održaće se online i publika besplatno može da pogleda više od 100 kratkih filmova iz celog sveta u glavnom i pratećem programu.

Ovo izdanje festivala prati pitanje „Dišete li?“ (Can You Breathe?) kojim organizatori žele da skrenu pažnju na globalne društveno-političke nemire.

Posebna takmičarska kategorija posvećena je filmovima koji se bave posledicama pandemije, eskalacije rasizma u SAD, jačanja desnice u Evropi, ugrožavanja opstanka umetnosti i umetnika, gušenja medijskih i ličnih sloboda, ekonomskih turbulencija…

Pored ovog, glavni program obuhvata i takmičarske kategorije: Kratki uradi-sam film, Nezavisni kratki film i Juniorski film.

Sedmominutni kratki film „Prokletstvo“ mladog autora Vojislava Stojsavljevića biće prikazan u selekciji Uradi sam film. Tema filma više je nego aktuelna.

– Film se zove „Prokletstvo“ upravo zbog tog začaranog kruga u kom se junakinja filma nalazi gde, kao neko ko je žrtva nasilja direktno povezanog sa virtuelnim svetom, negira stvarnost i pretvara je u zabavu za mase, kako bi se opet osećala sigurno i voljeno – objašnjava autor.

On podseća da živimo u vremenu kada sve mora biti zabeleženo i obelodanjeno instagram zajednici, „jer lajkovi ne smeju da trpe“.

– Kao deo čitave ove ludnice u kojoj živimo, kroz film sam pokušao da odgovorim (sebi) na pitanje „Šta se dogodi kada postanemo pasivni posmatrači (zlo)dela u svom okruženju?“ – kaže mladi autor.

U sklopu festivala biće prikazan i gostujući program Kinokluba Zagreb koji je sastavio Vedran Šuvar i koji obuhvata osam kratkih kinoklubaških filmova.

Detaljan program može se pronaći na sajtu www.satibara.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari