Međunarodni master klas violiniste Stefana Milenkovića u Novom Sadu 1Foto: ARLEMM

Nacionalna platforma „Srbija stvara“ najavila je danas da sa violinistom Stefanom Milenkovićem organizuju drugi po redu međunarodni master klas violine u Srbiji, namenjen talentovanim učenicima i studentima klasične violine od 7. do 19. avgusta u Novom Sadu.

Na ovogodišnji master kamp mogu se prijaviti kandidati iz celog sveta, a prijave je potrebno poslati najkasnije do 10. juna, navedeno je u saopštenju.

Program dvonedeljnog kampa kreirao je Stefan Milenković na osnovu više od dvadeset godina pedagoškog iskustva na nekim od najprestižnijih svetskih muzičkih koledža, među kojima i Džulijard škola u Njujorku, ali i na osnovu raznih edukacija koje je i sam pohađao.

Milenković će do 18. juna odabrati najbolje kandidate, koji će potom u avgustu pohađati dvonedeljni program u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu.

Podseća se da je Milinković, kao jedan od najvećih srpskih violinista i najmlađi diplomac na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, poslednjih godina bio i redovni profesor violine na Univerzitetu Ilinois i gostujući profesor na Muzičkoj Akademiji u Beogradu.

Polaznici master klasa pohađaće svakodnevne teorijske i praktične grupne i individualne časove sa profesorom Milenkovićem, dnevne časove fizičke spreme specifično razvijene za muzičare, kao i tehnike specijalizovanog disanja posebno relevantnih za javne nastupe.

Više detalja o programu, propozicijama i uslovima pohađanja master klasa svi zaintersovani mogu pronaći na zvaničnoj internet stranici Stefana Milenkovića (www.stefanmilenkovich.com).

„Izuzetno sam uzbuđen što ću i ove godine u Srbiji održati intenzivan speacijalizovan violinski kurs – i to baš u Novom Sadu, Evropskoj Prestonici Kulture. Želja mi je da polaznici ovog kampa dobiju veoma temeljno i sveobuhvatno znanje koje će im koristiti u svim dimenzijama njihovog violinskog i umetničkog razvoja, ali i da prime zdrave i praktične principe korisne za samouvereno kormilarenje fascinantnim, ali i zahtevnim svetom muzičkog biznisa“, rekao je Milenković.

Viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam Ana Ilić, koja predvodi tim platforme Srbija stvara, isakla je da je veoma srećna što je nakon uspešnog prošlogodišnjeg master klasa u Čačku, te organizovanja Mlade gudačke reprezentacije za nastup Srbije na Svetskoj izložbi, nastavljena saradnja za dobrobit i razvoj mladih talenata iz Srbije, ali i celog sveta.

„Verujemo da ovakvi master klasovi na najbolji način doprinose razvoju i kvalitetu domaće scene klasične muzike i edukaciji mladih talenata, ali istovremeno i doprinosi pozitivnom predstavljanju Srbije u svetu, koju želimo da pozicioniramo kao zemlju violine. Stefan je gotovo od samog osnivanja kreativni amabasador platforme Srbija stvara i do sada je na najbolji način u svetu predstavljao svoju državu kao zemlju talentovanih ljudi, a sada već drugu godinu za redom nesebično deli svoje znanje“, istakla je Ilić.

Nacionalna platforma „Srbija stvara“ je krovno, međuresorno telo čija je misija da podstiče razvoj sektora kreativnih industrija, nauke i ekonomije zasnovane na znanju i kreira novi nacionalni brend koji Srbiju predstavlja u svetlu moderne i inovativne zemlje, kreativnih i talentovanih ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari