Melanholija zločina za početak 1

Izložba „Pred sudom“ 28. Memorijala „Nadežda Petrović“, pod kustoskom upravom Simone Ognjanović i Stevana Vukovića, biće otvorena sutra u 14 sati u Čačku u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“.

Izložbu će svečano otvoriti dr Irina Subotić a tome će prethoditi izvođenje performansa „Crna kutija: melanholija zločina“, koji predstavljaju Miroslav Savić i Dragomir Nikolić Čeda. Reč je o zvučnoj instalaciji koja konceptualno pripada izložbenoj celini „Istraživanje i suđenje“.

Kako se i ostali projekti ovogodišnjeg Memorijala bave tematizacijom ili pri izvođenju primenjuju neke od procedura svojstvenih pravosudnoj praksi, radi lakšeg pregleda su svrstani u još tri kategorije: Sukobi oko normativnosti, Umetnik u sukobu sa zakonom i Zakon u sukobu s poimanjem pravde. Procesi koji se odvijaju u nekim od predstavljenih radova fokusir

ni su na prosuđivanje, procenjivanje i vrednovanje, pre nego na suđenje u užem smislu.
U podeli uloga koje umetnici preuzimaju na ovoj izložbi oni se pojavljuju kao forenzičari, istražitelji, svedoci, optuženici i tužioci, ili kao svojevrsni uzbunjivači koji pred sud javnosti iznose probleme umetničke produkcije u aktuelnom kontekstu ekonomske i simboličke razmene. Otuda će na ovoj izložbi biti predstavljeni radovi kojima dominira agonizam sudnice. Pored njih se nalaze i radovi u kojima publika na delu vidi način komisijskog odlučivanja o najreprezentativnijoj formi umetničkog rada u sasvim specifičnom trenutku i kontekstu, ili čak s�ma odlučuje o tome ko je „najveći srpski umetnik“, tako što mu prostom većinom glasova dodeljuje taj status.

Intrigantne su celine „Umetnik u sukobu sa zakonom“ i „Zakon u sukobu s poimanjem pravde“. U prvoj se na radikalniji način problematizuje uslovi i granice važenja društvenih normi, dok se u drugoj kritikuju zakonske regulative koje na posredan ili neposredan način omogućavaju diskriminaciju. Izložba 28. Memorijala će moći da se pogleda do 1. novembra a tokom njenog trajanja će biti organizovana stručna vođenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari