Memorijalna soba Milunke Savić novi "kulturni beleg" Raške 1Foto: CKG

Opština Raška će od sutra biti bogatija za novi kulturni sadržaj, multimedijalnu postavku „Memorijalna soba Milunke Savić“.

Ova savremena postavka čije će centralno mesto mesto, u prvom segmentu izložbe, zauzimati interaktivni mozaik koji čine brojne Milunkine fotografije koje iza sebe kriju autentične filmove iz Velikog rata.

Filmove će, putem tablet računara, pokretati specijalno kreirana aplikacija.

U drugom segmetu su dva, improvizovana, vojna rova – srpski i austrougarski, kojima se teži da posetiocu budu dočarani uslovi u kojima je Milunka ratovala.

Posetioci će ovde moći da vide vojnike, vojne uniforme, zastave, oružje…

Treći deo postavke predstavlja izložba predmeta iz perioda Prvog svetskog rata, fotografija, dokumenata i naslovnica francuskog dnevnog lista Le Petit Journal.

Memorijalna soba Milunke Savić novi "kulturni beleg" Raške 2

Multimedijalna postavka autora dr Dušana Jovovića, multimedijalnog umetnika iz Beograda, smeštena je u Memorijalnom kompleksu Milunke Savić u Jošaničkoj Banji, koji je trebalo najpre renovirati.

Postojala je ideja da u delu navedenog objekta bude oformljena muzejska postavka Milunki u čast.

Međutim, nedugo po izgradnji memorijala, objekat je zaboravljen i krenulo je njegovo postepeno propadanje, a prostor je postao ruina do te mere da se nije moglo ni govoriti o useljavanju izložbe.

Memorijalna soba Milunke Savić novi "kulturni beleg" Raške 3
Foto: CKG

Centar za kulturu Gradac iz Raške je, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Opštine Raška, renovirao zdanje i realizovao projekat multimedijalne postavke „Memorijalna soba Milunke Savić“.

Projektom je rukovodio Dejan Koturanović, direktor Centra za kulturu Gradac iz Raške, a autoru izložbe dr Dušanu Jovoviću je, kao koautor izložbe, asistirala Danijela Matović, istoričarka umetnosti, organizatorka muzejskih aktivnosti u Centru za kulturu „Gradac“.

Svečano otvaranje je sutra u 13 časova u Jošaničkoj Banji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari