Metafora straha i zla 1Foto: Srpsko narodno pozorište

Iako je komad „Veštice iz Salema“, po tekstu Artura Milera, već imao filmsku i opersku izvedbu, predstava ansambla Srpskog narodnog pozorišta u koprodukciji sa Centrom za razvoj vizuelne kulture iz Novog Sada, u režiji i adaptaciji Nikite Milivojevića, izazvala je pravo oduševljenje šabačke publike.

Na Okruglom stolu kritike teatrološkinja Dragana Bošković ukazala je da je predstava izvanredna u svim pozorišnim segmentima. Nije bilo nijednog slabog mesta u predstavi, a u složenom mehanizmu došla je do izražaja kolektivna, sinhronizovana igra, ritualnost, likovnost…

Gledaoci su posebno bili fascinirani scenskim pokretom, horskim nastupom, kao i dramskim nabojem, jer je u pitanju bio sam život, odnosno prihvatanje nečastivog, lažne optužbe i preljuba, a kazna – smrt. Nikita Milivojević napomenuo je da je za njega pozorište, pre svega, pokret. On je ukazao da svi mi živimo u nekom Salemu, i to je metafora straha i zla. Ovoga puta pokazuje se šta je rezultat manipulacija, gde jaka verska zajednica postaje zla, a postavlja se pitanje gde je granica zdravog razuma.

U pripremi predstave Milivojević je imao izuzetnu podršku ansambla i ostalih saradnika, a posebno mesto zauzima angažovanje deset mladih glumica, što je retkost za pozorište u Srbiji. Ako se već pripremaju za teatarski poziv, onda je važno da im se pruži šansa za ono najvažnije – da igraju na sceni. Na pitanje gde su veštice danas, Milivojević je citirao repliku iz komada: „Strašne stvari se dešavaju u Salemu. Veštice su u nama.“ Mi ih proizvodimo, mi ih vidimo, od njih se plašimo. U savremenom životu na delu je medijsko satanizovanje, manipulisanje istinom, a posledice su pogubne.

Reditelj je najavio svoju novu predstavu po delu Ive Andrića „Travničku hroniku“ u Srpskom narodnom pozorištu, i ukazao je da je veoma važno vreme za pripremu predstave, od barem tri meseca. Međutim, u Srbiji zbog raznih okolnosti se dešava da se predstave ubrzano pripremaju, po pet-šest nedelja, a primer toga je i taj da se i pred generalnu probu ne okupe ni svi glumci.

Još tri predstave

U nastavku festivala sinoć je odigran „Tartif“ Somborskog pozorišta, a u zvaničnim programu su još „Hronika palanačkog groblja“ Kruševačkog pozorišta i „Ujka Vanja“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Za sve predstave vlada veliko interesovanje, sala je dupke puna, čak se dodaju i pomoćna sedišta. U pratećem programu u šabačkim ustanovama kulture javno se čitaju najbolji tekstovi sa Sterijinog pozorja, a organizovane su radionice i „crtaonice“ uz animaciju za decu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari