Mihalkov: Nominacija ruskih filmova za američkog Oskara je besmislena 1Foto: EPA/VASSIL DONEV

Predsednik Saveza kinematografa Rusije Nikita Mihalkov siguran je da Rusija ne bi trebalo da nominuje nijedan film za Oskara kod Američke akademije filmskih umetnosti i nauka. Takva nominacija bi bila „besmislena“, kazao je.

 

Ruski komitet za Oskara bira ruski film koji bi mogao da se kvalifikuje za Oskara u nominaciji za najbolji film na stranom jeziku. Ranije je režiser Andrej Končalovski rekao da se ne sme dozvoliti da politička situacija utiče na ruski komitet za Oskara. On je siguran da Rusija treba da nominuje svoj film za Oskara. Aleksej Učitel, član komisije i filmski reditelj, slaže se sa ovim stavom.

„Napustio sam ovaj komitet. Mislim da je to apsolutno irelevantno. Kako ja to vidim, birati film koji će predstavljati Rusiju u zemlji koja, zapravo, sada negira postojanje Rusije, jednostavno je besmisleno“, kazao je Mihalkov u intervjuu za TASS, prenosi N1.

On je podsetio da je ranije predložio stvaranje Evroazijske filmske akademije kao alternative Američkoj akademiji filmske umetnosti i nauke, koja bi podelila svoje nagrade.

„Rad na ovom projektu je u toku“, dodao je Mihalkov.

Nakon smrti filmskog reditelja Vladimira Menšova, ruski komitet za Oskara je predvodio Pavel Čuhraj. Komisija mora da nominuje film iz Rusije na jesen 2022, koji bi se borio za nagradu Oskar.

Filmovi koji su bili ili će biti u komercijalnoj distribuciji od 1. januara do 31. decembra 2022. mogu biti nominovani za Oskara.

Takmičare za kategoriju Oskara za najbolji film na stranom jeziku nominuju same zemlje. Zatim se biraju zemlje učesnice. Ruski filmovi su tri puta osvajali ovu nagradu, a 95. ceremonija dodele Oskara održaće se 12. marta 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari