Miki Manojlović festival posvetio glumačkoj legendi Žan Luj Trentinjanu 1Foto: Bojan Pertrović/MTS DVORANA

Dramom iz 2022. godine „Hronologija nasilja“ reditelja Manuela Šapire sinoć je na Kosančićevom vencu završen petodnevni Festival francuskog filma.

Reviju filmova, koju je otvorio je film „Don Žuan“ u prisustvu reditelja Serža Bozona, večeras je zatvorio reditelj Manuel Šapira.

On je poručio da je ponosan što njegov film krasi platno divnog bioskopa na otvorenom, da mu je drago što je u Beogradu, kao i da je obišao Srbiju.
– Mislim da je to veoma važno kada negde dođete da upoznate tu zemlju – istakao je Šapira a zatim ispričao je film “Hronologija nasilja” snimao na ostrvu Majot.

– Francuska ima 101 departman, a ovo ostrvo je 101. departman. Specifičnost tog mesta je da ga ne poznaju ni Francuzi, tamo nikada nije sniman film, zbog toga sam smatrao da je važno da tamo napravim film koji je fikcija – rekao je Šapira.

Miki Manojlović smatra da je Šapirin film napravio korak napred u novoj epohi francuske kinematografije. On je ovogodišnje izdanje festivala posvetio nedavno preminulom čuvenom francuskom glumcu Žan Luj Trentinjanu.

Miki Manojlović festival posvetio glumačkoj legendi Žan Luj Trentinjanu 2
Foto Bojan Petrović/MTS DVORANA

– Žan Luj Trentinjan je najveći francuski glumac, svetski glumac, a privatno normalan i običan čovek i zbog njegove nedavne smrti, na neki način želim da ovaj festival posvetimo njemu. – poručio je Miki Manojlović-

Direktor Francuskog instituta Stanislas Portret Pjere pohvalio je napore svih da se održi tradicija održavanja festivala u srpskoj prestonici. – Na festivalu ste videli brojne filmove koji predstavljaju svojevrsnu panoramu filmskog stvaralaštva, tako da je bilo realističnih filmova, ali i onih okrenutih fikciji, ali svakako je cilj je bio da srpska publika prihvati ono što se dešava u francuskoj kinematografiji. Posebno sam srećan što smo festival održali na otvorenom, daleko od pandemije, da možemo da dišemo, na “Kosančiću” i “Silosima” koji postaju veoma važni za kulturni život srpske prestonice – kazao je Košar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari