francuska ambasadaFoto: Milos Tesic/ATAImages

Milanu Raduloviću, direktoru Muzičke omladine Novog Sada i Novosadskih muzičkih svečanosti, dodeljen je Orden umetnosti i književnosti u rangu viteza u francuskoj ambasadi u Beogradu, u prisustvu njegove porodice i najbližih saradnika.

„Neumorni ste graditelj mostova kulture između naše dve zemlje i izražavam Vam svu našu zahvalnost na vernoj saradnji sa ambasadom Francuske i Francuskim institutom u Srbiji, kao i sa brojnim umetnicima, orkestrima i institucijama naše zemlje, Francuske“, poručio je ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar, prenosi N1.

Prihvatajući Orden, Radulović je rekao da on za njega ima dvostruki značaj – lični i institucionalni.

„Dodeljivanjem ovog Ordena, Vi ste prepoznali višegodišnji rad i delatnost jedne, naizgled male organizacije i udruženja, ali koja svojim višedecenijskim delovanjem, promocijom muzičko-scenskih sadržaja, kroz brojne koncerte, festivale i manifestacije, saradnjom sa institucijama u zemlji i inostranstvu širi i promoviše najviše vrednosti u oblasti umetničke muzike“, rekao je on.

Kako su naveli iz ambasade, Radulović već treću deceniju doprinosi jačanju veza između Srbije i inostranstva organizujući izuzetne koncerte, na radost mnogobrojne publike. Kao strastveni ljubitelj francuske kulture, organizovao je koncerte i spektakle brojnih umetnika različitih muzičkih žanrova: od klasike, džeza, svetske muzike, do baleta i opere… Zahvaljujući njemu, u Srbiji su organizovani koncerti umetnika poput Bojana Zulfikarpašića, Ami Flamer, Mišela Arigona, Erika Le Saža, Kristine Labadens, Katarine Jovanović, Nemanje Radulovića, Rišara Galijana i mnogih drugih.

Dugogodišnji je saradnik Francuskog instituta u Srbiji, sa kojim se organizovao mnogobrojne koncerte i muzičke događaje, pomagao je organizaciju Takmičenja za frankofonu pesmu u Novosadskoj sinagogi od 2011. do 2015. godine. U okviru festivala NOMUS, novosadska publika imala je prilike da uživa u brojnim francuskim baletskim predstavama i koncertima.

U želji da približi kvalitetnu muziku svim generacijama, bio je među pionirima organizovanja muzičkih predstava za decu, pa su tako najmlađi imali priliku da uživaju u Priči o slončetu Babaru, Peći i Vuku, Karnevalu životinja…

Njegov rad prepoznale su i brojne institucije, pa je tako postao laureat nagrada Music Classics Magazine, nagrada Zavoda za kulturu Vojvodine, nagrada grada Novog Sada 2016. godine i Srpskog narodnog pozorišta 2018. godine.

Njegovi brojni projekti i dalje doprinose razvoju lokalne i međunarodne kulturne scene i doprinose popularizovanju francuske, frankofone, evropske i svetske muzike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari