Milena Marković dobitnica Ninove nagrade za roman “Deca” 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/DS

Milena Marković dobitnica je Ninove nagrade za roman“Deca” u izdanju  izdavačke kuće “Lom”, saopšteno je danas u Hotelu Moskva na novinarskoj konferenciji povodom ovog kniževnog priznanja.

U najužem izboru,  pored Milene Marković, bilo  još pet autora: Sampas (Treći trg i Srebrno drvo) Elvedin Nezirović: „Ono o čemu se ne može govoriti (Laguna), Vladimir Kopicl: Španska čizma (Laguna), Srđan V. Tešin: Mokrinske hronike (Arhipelag), David Albahari: „Pogovor“ (Čarobna knjiga).

U žiriju NIN-ove nagrade za najbolji roman godine bili su,  predsednik Teofil Pančić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Marija Nenezić.

Milena Marković dobitnica Ninove nagrade za roman “Deca” 2
Foto: Aleksandra Ćuk

Milena Marković je 68. dobitnik prestižne nagrade NIN. Rođena je  u Zemunu 1974. godine.

Objavila je knjige Pas koji je pojo sunce, Istina ima teranje, 3 drame, Crna kašika, Ptičje oko na tarabi, Pre nego što sve počne da se vrti, Pesme, Drame, Pesme za žive i mrtve, Zmajeubice…

Izvedene su njene drame Paviljoni – kuda idem, odakle dolazim i šta ima za večeru, Šine, Nahod Simeon, Brod za lutke, Šuma blista, Zmajeubice, Deca radosti, Pet života pretužnog Milutina, Livada puna tame. Dobitnica je Specijalne nagrada u Beču za najbolje drame sa ex-YU prostora, tri nagrade Sterijinog pozorja za najbolji dramski tekst, kao i nagrade za dramsko stvaralaštvo „Borislav Mihajlović Mihiz“, te priznanja koja nose imena Todora Manojlovića, Đure Jakšića, Miloša Crnjanskog, Biljane Jovanović…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.