Milici Tomović nagrada CEI Award na festivalu u Trstu 1Foto: Promo

Posle brojnih nagrada na svetskim, regionalnim i domaćim festivalima, rediteljka Milica Tomović dobila je još jedno visoko priznanje sa svojim debitantskim filmom „Kelti“.

Na upravo završenom 33. Filmskom festivalu u Trstu osvojila je prestižnu nagradu CEI Award, koju dodeljuje Asocijacija Alpe Adria rediteljima iz zemalja CEI (Centralno-evropske inicijative).

„Kelti“ su svetsku premijeru doživeli na prošlogodišnjem Berlinalu, na 50. festivalu u Kijevu osvojili su nagradu žirija kritike FIPRESCI za najbolji dugometražni film, a trijumfovali su i na Sarajevo film festivalu na kojem je Milica Tomović dobila nagradu “Srce Sarajeva” za najbolju režiju, i na festivalu u Montrealu LGBTQ, gde su osvojili čak četiri priznanja – nagrade za najbolji dugometražni film, najbolji scenario, najbolju scenografiju i najveće domete glumačkog ansambla kao celine, dok su u Beču bili ovenčani nagradom žirija čitalaca uglednog lista Štandard.

Milica Tomović, zajedno sa Tanjom Šljivar potpisuje i scenario svog prvog igranog ostvarenja, a glavne junake priče koja oživljava događaje iz 1993. – godine u kojoj Bil Klinton postaje predsednik Amerike, umire ikona holivudskog filma Odri Hepbern, a rat na prostoru nekadašnje Jugoslavije postaju zastrašujući, igraju Nada Šargin, Dubravka Kovjanić, Jelena Đokić, Stefan Trifunović, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Slaven Došlo, Jovana Gavrilović, Olga Odanović, Jovan Belobrković…

U autorskoj ekipi ostvarenja koje je u prošloj godini proslavilo srpski film na svetskoj sceni su i direktor fotografije Dalibor Tonković, montažerka Jelena Maksimović, dizajner zvuka Jakov Munižaba, scenografkinja Marija Mitrić, kostimografkinja Maja Mirković.

„Kelti“ su snimljeni uz podršku Filmskog centra Srbije, u produkciji beogradske kompanije „EED Productions“, a koproducent je kuća „Film Danas.

Prestižnim priznanjem CEI Award na festivalu u Trstu, Milica Tomović je dobila mesto pored naših velikih filmskih stvaralaca – Dragana Nikolića, Želimira Žilnika i Srdana Golubovića, koji su dosadašnji laureati ove nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari