Milivoje Pavlović dobitnik Nagrade Vukove zadužbine 1Foto: Megatrend

Ovogodišnja Nagrada Vukove zadužbine za umetnost, kojom je vrednovana izdavačka produkcija na srpskom jeziku između dva Sajma knjiga, pripala je dr Milivoju Pavloviću za delo „Pisma sa dvostrukim dnom“, koje su zajednički objavili Zavod za udžbenike i Službeni glasnik.

Odluku je doneo žiri kome je predsedavao dr Draško Ređep, a čiji su članovi akademik Svetislav Božić, dr Branko Zlatković, Miroljub Todorović, Đoko Stojičić, Rada Đuričin, Milan Stojkov, Saša Milenić i Đorđe Malavrazić.

Pavlovićeva knjiga temelji se na analizi književne istorijske, estetske, etičke i sociokulturne dimenzije korespodencije niza srpskih stvaralaca s velikom epistolarnom energijom – od Svetog Save i Stefana Lazarevića, preko Dositeja, Vuka, Njegoša, Skerlića, Andrića, Crnjanskog, Isidore, Matića i Selimovića, do Miljkovića, Pekića, Kiša i Radovana Belog Markovića.

Posebnu vrednost knjige predstavlja, prema oceni žirija, analiza prepiske koji su književnik Dobrica Ćosić i istoričar Vlado Strugar, osluškujući i tumačeći huk uzbudljivog vremena, vodili od 1988. do Ćosićeve smrti (2014).

Pisma prvi put iznose na svetlost dana činjenice i ocene bez kojih se ne može pisati istorija ovog prelomnog perioda naše povesti. Posredstvom ove knjige postaje dostupna primarna istorijska građa i vrednovanje ključnih zbivanja u poslednje tri decenije (prve pukotine jugoslovenske federacije, secesija Slovenije i Hrvatske, srpsko-crnogorske ljubavi i neslaganja, građanski rat u BiH, stvaranje Republike Srpske, izbor i smenjivanje prvog predsednika SRJ, smena vlasti u Srbiji, bombardovanje, sporovi s Miloševićem, ideje o razgraničenju s Albancima na Kosmetu, suđenje Miloševiću i njegova smrt, zbivanja u SANU, itd.). Žiri je ocenio da Pavlovićevi navodi, komentari i napomene dokumentovano i verodostojno osvetljavaju „prostor, dileme i traume čitavih pokolenja“, što je posebno značajno u vreme kad i na unutrašnjem i spoljnom planu postoji poprilična konfuzija o prirodi, uzrocima i dometima jugoslovnske tragedije, i ne baš prikriveni pokušaji da se izvrši revizija naše novije istorije, pomešaju žrtve i zločini i umanji odgovornost za krvavi raspad zemlje.

Milivoje Pavlović je profesor Fakulteta za kulturu i medije i predsednik Programskog saveta RTS. Ovo je njegova petnaesta knjiga. Pre dve godine objavio je obimnu monografiju o Danilu Kišu, koja je na srpskom imala tri izdanja; ove jeseni knjiga izlazi iz štampe u Budimpešti na mađarskom jeziku, a prevodi se i na francuski i hebrejski.

Nagrada Vukove zadužbine za umetnost biće uručena na posebnoj svečanosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari