Dimitrije Vojnov za Danas povodom gubitka uloge Miloša Bikovića u HBO seriji „White Lotus“: „Davanje enormnog publiciteta jednoj ulozi i PR poraz ugledne kuće" 1Foto: ataimages

Miloš Biković izgubio je ulogu u trećoj sezoni popularne HBO serije „Beli Lotos“ („White Lotus“) odjeknulo je u medijima, kao što je odjeknulo i saopštenje glumca da se neće „poklanjati narativu koji ugrožava njegov integritet“.

Dramaturg, scenarista i filmski kritičar Dimitrije Vojnov čitavu stvar komentariše  kao davanje enormnog publiciteta jednoj ulozi i  kao PR poraz ugledne televizijske kuće.

 – Kada su im bogovi rata i zapadne sile okrenuli leđa, Ukrajinci prirodni animozitet prema popularnim ličnostima iz Rusije podižu na nivo diplomatskog problema. Rezultat je davanje enormnog publiciteta jednoj ulozi iz predstojeće sezone serije „Beli lotus“ i PR poraz inače ugledne kuće HBO. Čak ni ukrajinska propaganda nije uspela da objasni kako se Biković to ogrešio o njih od početka rata, a ministar Dmitro Kuleba je sebe sveo na svestkoj sceni na onu ulogu koju kod nas obično igra Simo Spasić – konstatuje Dimitrije Vojnov za Danas.  

 Ko nije ispratio čitavu stvar, da podsetimo da ubrzo nakon što je objavljeno da će Miloš Biković biti angažovan u globalno popularnoj  seriji Beli Lotos,  Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine reagovalo je na saopštenje striming platforme HBO o dodavanju srpsko-ruskog glumca na ovom projektu sa sledećim tekstom:

 „HBO, da li je u redu da radite sa osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo?“

Miloš Biković javno podržava agresivnu politiku Rusije, piše Ukrajinska pravda.

Pored toga, 2021. glumac je dobio ruski pasoš i učestvovao u snimanju TV emisija na okupiranom Krimu.

Biković je u Rusiji stekao slavu zbog učešća u TV serijama Hotel Eleon, Grand i The Vings of Empire, a igrao je i glavnu ulogu u filmu Kmet. Više puta je glumio u filmovima koje je režirao zloglasni propagandista Nikita Mihalkov.

Glumac je više puta podržavao ruske narative u različitim intervjuima, piše Ukrajinska pravda.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije MSP oglasilo se tada ukazajući  „na potpunu neosnovanost tvrdnji MSP Ukrajine“

„Republika Srbija baštini dugu tradiciju kulturnog stvaralaštva, te smo veoma ponosni na Ustavom zagarantovano pravo na slobodno naučno i umetničko stvaralaštvo“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

HBO je ipak isključio Miloša Bikovića iz treće sezone serije „Beli lotos” nakon poziva ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova.

„Odlučili smo da se rastanemo sa Milošem Bikovićem i uloga će biti preinačena“, rekao je portparol HBO-a u saopštenju, prenosi variety.com.

Miloš Biković je ovu informaciju potvrdio zvaničnim saopštenjem, kao i na društvenim mrežama.

Glumčevo saopštenje prenosimo u celosti:  

  „Odrastao sam u zemlji razorenoj ratom. Kada sam imao 11 godina, dane i noći sam provodio u skloništu, dok je bombardovana moja zemlja i moj rodni grad. Takvu pustoš nikad nikome ne bih poželeo.

Svakim danom je sve više sukoba svuda u celom svetu. Svaki od njih je različit. I svaki od njih je strašan. Voleo bih da svi oni prestanu i da pobedi princip ljubavi.

Danas se protiv mene vodi ciljana kampanja, koja kroz spoljni uticaj stvara ozbiljan presedan, bacajući senku na suštinu umetničke slobode. Rezultat takvog narativa je trijumf besmisla i poraz umetnosti.

Počastvovan sam što sam izbaran da budem deo White Lotus-a, TV serije koju veoma uvažavam, i uz kolege koje izuzetno poštujem. Ipak, moje učešće u njoj nije moguće iz razloga koji su van domena kulture, i ja se neću poklanjati narativu koji ugrožava moj integritet.

Želim da se zahvalim svima koji su bili uz mene, a mojim kolegama želim veliki uspeh u novoj sezoni. Uprkos svemu, ja i dalje verujem da umetnost leči i da može da ujedini čovečanstvo. Stoga će moja uverenja i moja posvećenost umetnosti ostati nepromenjeni.”

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari