Ministarstvo kulture: Prva nacionalna prestonica kulture 2023. biće Čačak 1Foto: Katarina Pantelić

Prva nacionalna prestonica kulture 2023. će biti Grad Čačak, odlučila je danas Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa „Prestonica kulture Srbije“.

Radna grupa je prijavu Čačka za nacionalnu prestonicu kulture ocenila kao dobro osmišljen, sadržajan i jasan dokument, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Ukazano je i da su planirane programske aktivnosti atraktivne, da doprinose razvoju kulturne ponude i kvalitetu kulturnog života Čačka kao i privlačenju publike iz  Srbije i regiona.

„Izbor Čačka za prvu nacionalnu prestonicu kulture je samo početak programa, čije nastavak se planira u godinama pred nama“, dodaje se u saopštenju.

Radna grupa je odluku jednoglasno obrazložila ocenom da predlog programa stavlja u fokus karakteristike regionalnog bogatstva i raznolikosti.

Dodaje se i da je njegovi glavni motiv „aktivnosti ljudi, njihovo stvaralaštvo, rezultati i uticaji koji nadrastaju lokalni, pa i nacionalni narativ“.

Ocenjeno je i da je nova kulturna ponuda grada, utemeljena na specifičnom kulturnom identitetu Moravičkog kraja, te da je zasnovana na realnim inicijativama i postojećim programima, unapređenim inovativnim rešenjima.

Radna grupa smatra da predloženi program karakteriše ujednačen odnos prema nasleđu i sinergija prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Članovi Radne grupe su u obrazloženju odluke istakli da je planirani program „realno ostvariv“.

Na konkurs Prestonica kulture Srbije, koji je bio otvoren od 2. avgusta do 2. septembra 2021, stiglo je 18 prijava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari