Ministarstvo na Guglovoj platformi promoviše kulturno nasleđe Srbije 1Foto: Beta/Milan Timotić

Ministarstvo kulture i informisanja je na Guglovoj (Google) platformi Arts and Culture započelo onlajn predstavljanje kulturnog nasleđa Srbije, saopštilo je danas ministarstvo.

Google Arts and Culture je onlajn platformu putem koje javnost ima priliku da pristupi sadržaju u visokoj rezoluciji, slikama i video materijalu umetničkih dela i kulturne baštine, prikupljenih od strane institucija u oblasti kulture i saradnika širom sveta.

Profesori i studenti su u prilici da organizuju virtuelna putovanja kao i onlajn razgovore sa muzejskim ekspertima iz drugih organizacija u oblasti kulture.

„Ova vrsta onlajn resursa može da svojom dostupnošću ekskluzivnog materijala građanima širom sveta pomogne u istraživanjima, akademskim radovima, kao i da omogući multidisciplinarno i međuinstitucionalno učenje“, navodi se u saopštenju.

Na toj platformi audio-vizuelnim materijalom za sada je predstavljeno sedam izložbi: Manastir Studenica, Galerija Matice Srpske, Sinagoga u Subotici, Smederevska tvrđava, Stambena palata Ferenca Rajhla, Ram tvrđava i Crkva manastira Pokajnica.

U narednom periodu Ministarstvo kulture i informisanja u partnerstvu sa Google Arts and Culture planira povećanje lokaliteta od izuzetnog značaja Srbije, koji će se naći na ovoj platformi.

Izložbe se besplatno mogu pogledati na: https://artsandculture.google.com/partner/ministry-of-culture-and-media-of-the-republic-of-serbia

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari