Ministarstvo ponavlja sporni filmski konkurs 1Foto: N1

Ministarstvo kulture i informisanja poništilo je Odluku Upravnog odbora Filmskog centra Srbije o dodeli sredstava za 2018. godinu u kategoriji: Sufinansiranje žanrovski određenog celovečernjeg igranog filma sa komercijalnim potencijalom (komercijalni repertoarski film) i vratilo konkurs na ponovni postupak.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, u žalbama, koje su uložila dva privredna društva, „Talking Wolf Productions“ iz Pančeva i “Monte Royal Pictures“ iz Beograda, navedeni su probijanje roka za donošenje odluke (FCS), kršenje procedure oko prijavljivanja na konkurs i sprovođenja konkursa, nekompetentnost komisije, nedefinisani kriterijumi za odlučivanje i kršenje procedure prilikom glasanja članova Konkursne Komisije, postojanje sukoba interesa i obrazloženje bez jasnih razloga za odbijanje projekata, navelo je Ministarstvo kulture i informisanja u dopisu za RSE.

“U ponovnom postupku prvostepeni organ će otkloniti nedostatke i nepravilnosti na koje mu je ukazao drugostepeni organ”, rečeno nam je u Filmskom centru Srbije.

Reditelj Stevan Filipović, koji je na vraćenom konkursu dobio sredstva za realizaciju filma „Pored nas“ (nastavka filma „Pored mene“ iz 2015. godine), uputio je, nakon odluke Ministarstva, otvoreno pismo Filmskom centru Srbije, Upravnom odboru FCS-a i Ministarstvu kulture povodom, kako je naveo, “medijske kampanje koju sprovodi scenarista Dimitrije Vojnov”.

On je napisao da je Vojnov, autor projekta „2020“, nakon što nije dobio podršku Filmskog centra Srbije na pomenutom konkursu, “zajedno sa još dva gubitnika konkursa (Bojana Maljević i Milan Todorović), započeo neprekidnu online kampanju protiv direktora FCS Bobana Jevtića, novoizabranog Upravnog odbora i dobitnika konkursa”, te da je kampanju nastavio u tradicionalnim medijima.

Filipović je ocenio da su izjave Dimitrija Vojnova: jedna da je na konkursu FCS za repertoarski film njegov projekat „politički diskriminisan zbog anti-NATO narativa“ i druga o „zabrani“ filma „Mezimica“ koji je trebalo da bude realizovan po njegovom scenariju, navodno, zbog percipiranih „antisrpskih“ elemenata u tekstu, “deo istog spina i kampanje koja nema veze sa zabranama i cenzurom, ali ima sa pokušajem da se ostvare lični interesi.”

Dramaturg Dimitrije Vojnov kaže za RSE da je sve što Filipović piše u pismu jedan tabloid pisao pre skoro mesec dana, te da ako nije odgovarao tada, nema potrebe to da čini ni sada.

Glumica i producentkinja Bojana Maljević, koju je Filipović takođe pomenuo, kaže za RSE da je iznenađena tim pismom navodeći da “toliko neistinitosti i površnosti” od njega nije očekivala.

“Moja žalba se ni na koji način nije ticala Stevanovog projekta. Nisam se bavila nikakvom medijskom kampanjom. Drugostepeni organ je procenio da je žalba osnovana. Nemam nameru da se bavim daljim medijskim spinovanjem, uključujući i Stevanovo”, napisala je Maljević za RSE u sms poruci.

Komisijа Filmskog centrа Srbije, u kаtegoriji komercijаlni repertoаrski film prvobitno je podržala tri projekta: “#Brucoši”, “Zlatno doba” i “Pored nas”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari