Nakon pet godina Miona Deler – klasična pijanistkinja, kompozitorka, autorka tekstova, pevačica i glumica – ponovo će nastupiti u svom rodnom gradu, u prostoru beogradskog Doma omladine. Ona će 12. decembra od 20 sati, u sali „Amerikana“ svirati svoju muziku i predstaviti album koji je aranžirala, otpevala i odsvirala i koji je upravo izašao za onlajn i američko tržište – „Reach Touch“.


Miona Deler rođena je u Beogradu u umetničkoj porodici. Odrastajući na pozorišnim i bioskopskim scenama, kao tinejdžerka počela je da radi u malom pozorištu koje je vodila njena majka. Radoznala umetnica od početka i postpank gradska faca, u jednom trenutku okreće se klasičnim studijama klavira. Potpuno se posvetivši tome, provodi više od decenije kao klasična pijanistkinja.

Miona Deler diplomirala je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Beogradu. Da bi izbegla talas nasilja u svojoj zemlji, a istovremeno i gradeći karijeru, odlazi u Italiju. Iako je pobedila na nekoliko klasičnih pijanističkih takmičenja i završila petogodišnji masterklas sa moskovskim pijanistom Sijavušem Gadijevim, ipak nije mogla slobodno da razvija svoju karijeru zbog stalnih problema sa državljanstvom i vizama. Ostala je, ipak, u Italiji i sticajem okolnosti počela redovno da peva i piše pesme. Nakon izvođenja njene predstave u lokalnom pozorištu (2000. godine) dolazi do preokreta u karijeri. Prihvaćena od kritike, predstava „One girl show“ (teatar Mijela u Trstu) u kojoj je pomešan klasični pozorišni jezik sa audio eksperimentima, predstavljala je oštru kritiku televizije kao masmedija i njenog uticaja na globalno društvo. Posle trogodišnje pauze, od početka kreće sa svojom karijerom u klasičnoj muzici. Povremeno peva u različitim grupama, od fri džeza i francuske šansone do alternativnog roka. Godine 2004. završava jednogodišnji kurs džez pevanja kod poznatog italijanskog džez pevača Karla Markotulija na Državnom konzervatorijumu „Đuzepe Tartini“ u Trstu. Njen poetski izraz uobličio se već tokom prvog izvođenja „No trumpet songs“ (2007). Od tada Miona Deler intenzivno nastupa sa svojim bendom, kao i solo umetnica pod imenom „DeseirDeeler“, uspešno balansirajući sa karijerom u klasičnoj muzici. Snima za RAI (Šuman, Šubert) i za RTS (Betoven, Šuman i Skriabin), piše tekstove za različite izvođače, muzičke TV džinglove i režira spotove i kratke filmove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari