Mit protiv činjenica 1

U Rusiji poslednjih godina sve se više filmova snima na temu Drugog svetskog rata, a poslednji u nizu je „Panfilovljevih 28“, koji se odnedavno prikazuje u ruskim bioskopima.

Tema ovog ostvarenja je priča dobro poznata svim stanovnicima nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, ali brojni istoričari pobunili su se jer se ovo filmsko ostvarenje ne bavi činjenicama, već nastavlja da neguje mit koji već 75 godina vlada ruskom istoriografijom.

Svi stanovnici nekadašnjeg Sovjetskog Saveza znaju za legendu o Ivanu Vasiljeviču Panfilovu i 28 vojnika, koji su do smrti branili Moskvu tokom opsade 1941. godine. Borci 316. streljačke divizije po cenu sopstvenih života odbijali su nekoliko sati napredovanje neprijateljskih snaga, a čak 18 nemačkih tenkova uspeli su da unište pre nego što su svi zajedno herojski izginuli 16. novembra pre tačno 75 godina. Priče o predaji nije bilo jer, kako je to i sam Panfilov znao reći – vojnik odlazi u boj ne da pogine, već da živi. Cela grupa koju su uglavnom činili Kazahstanci i Kirgistanci posthumno je odlikovana, kao i Panfilov, a danas se brojne ulice zovu po njima, trgovi nose njihova imena, imaju čak i svoje spomenike širom nekadašnjeg SSSR-a, od kojih je najpoznatiji u najvećem kazahstanskom gradu Almati.

Ipak, iako ova priča danas ima razmere jednog mita u koji se neupitno veruje, već prvih godina nakon Drugog svetskog rata utvrđeno je da podaci koji su izneti u novinskom članku danima nakon bitke nisu bili potpuno tačni. U izveštajima iz 1948. koji su otvoreni za javnosti tek prošle godine, navodi se da je novinar ruske Krasnaje zvezde jednostavno izmislio pojedinosti priče. Kako piše u izveštaju, novinar je otišao na bojište nedeljama nakon bitke, nasumično zapisao imena 28 poginulih ili nestalih vojnika i smislio priču o njihovoj junačkoj borbi. Navodno je novinar to učinio po želji svoga urednika koji je želeo da promoviše Staljinov vojni moto „smrt ili pobeda“. Izveštaj pokazuje da je bar šest vojnika preživelo, dok se jedan predao Nemcima, zbog čega je kasnije završio u gulagu.

Rasprava oko tačnosti detalja prikazanih u novom filmu „Panfilovljevih 28“ i mitu oko događaja koji se prikazuju u ovom ostvarenju počela je kada je direktor ruskog Državnog arhiva Sergej Mironenko kazao da se Bitka za Moskvu nije odigrala baš onako kako mnogi veruju. Budući da su njegove reči izazvale brojne negativne reakcije, Arhiv je objavio na svom sajtu pomenuti izveštaj sovjetske vojske iz 1948. godine.

Vladimir Medinski, ruski ministar kulture, burno je reagovao na ovo, ističući da nije na arhivarima da donose evaluaciju istorijskih događaja, i da ako Mironenko želi da promeni profesiju, to treba i da učini. Nedugo zatim direktor je i otpušten.

Ruski desničarski poslanik Vladimir Žirinovski izjavio je da je on sazvao državni sastanak kao bi direktor Arhiva bio otpušten, dodajući da je među Panfilovljevim herojima bio i njegov ujak, te da oni koji raspravljaju oko tačnog broja poginulih ne shvataju suštinu priče.

„Nije prihvatljivo da neko iz arhiva priča celoj državi kako Panfilovljevi heroji nisu postojali“, kazao je Žirinovski.

Ministar kulture nastavio je da brani film i da kritikuje one koji preispituju tačnost ove priče.

„Duboko verujem da, čak i da je priča izmišljena od početka do kraja, čak ni da Panfilov nikada nije postojao, čak i da u tome nema ničega tačnog, to je sveta legenda koju nije moguće ocrniti. I oni koji to pokušavaju da učine su ološ“, kazao je Medinski dodajući da bi sve ljude koji svoje „debele prste zabadaju u istoriju 1941. godine“ poslao nazad u Drugi svetski rat i ostavio ih u rovovima da se sami bore protiv nacističkih tenkova, samo sa granatom u rukama.

Profesor istorije i urednik magazina o predavanju istorije u školama Aleksandar Morozov nazvao je film „Panfilovljevih 28“ „velikom greškom“ dodajući da će mitologizovanje Drugog svetskog rata samo dodatno zbunjivati decu.

On je izjavio za radio „Eho Moskva“ da bi svi trebalo da pokušaju da kažu istinu. „Da, dogodila se bitka. Da tu je bilo i heroja. O tome je trebalo da snime film. Ali dogodiće se da će oni koji pogledaju film, samo ako pročitaju nekoliko stvari o tim događajima, shvatiti da nije bilo baš sve tako, a to će daleko više umanjiti njihovo poverenje u ono što su videli“, kazao je profesor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari