Mlada, nagrađivana rediteljka Maja Novaković završava dokufikciju „Ko će pokucati na vrata mog doma“ 1Foto: Maja Novaković

Mlada, a već i na međunarodnom nivou višestruko nagrađivana rediteljka Maja Novaković u ovom trenutku je u fazi postrodukcije svog novog filma – dokufikcije (hibridnog dokumentarca) dugog metra nazvanog „Ko će pokucati na vrata mog doma“ (At the door of the house who will come knocking).

Kratak sinopsis glasi: Stariji čovek luta hladnim predelima da umiri tugu. On traži utehu u razgovoru i nalazi je ispovedajući svoje jade i najdublja osećanja svom stalnom pratiocu.

– Ko će pokucati na vrata mog doma je moj prvi dugometražni projekat. Ovo je film o otuđenosti i hladnoći; hladnoći pejzaža i hladnoći ljudi. Ovo je film o čoveku, gubitku i ljubavi prema bosanskim brdima i konjima. Kao i moj prethodni, kratkometražni, film A sad se spušta veče takođe je smešten u krajolik Istočne Bosne. Najsigurnije i najkomfornije se osećam kada pričam, naizgled male, priče iz svog okruženja, jer razumem i osećam atmosferu, duh ljudi i mesta – kaže Maja Novaković u svojoj rediteljskoj eksplikaciji.

Ekipu filma čine: rediteljka, scenaristkinja, kao i direktorka fotografije i montažerka, Maja Novaković, koscenarista Jonathan Hourigan, protagonisti protagonisti: Emin Bektić i Andrej Božilović,montažer (takođe zaslužan i za grafički dizajn i ilustraciju) Nebojša Petrović, kompozitor muzike Szilárd Mezei, dizajner zvuka Luka Barajević, mikser zvuka Aleksandar Rančić, te Forgrade studio, zadužen za kolor-korekciju.

Film producira Maja Novaković, koproducentkinja je Sara D’hanens, izvršni producent je Skye Fitzgerald, producent saradnik Nikica Novaković, organizatori snimanja su Bojana Božilovići i Viktor Božilović. Film producira kuća Kinorasad, a koproducent jer kuća Seafare Films.

Pripreme za snimanje odvijale su se od jula do decembra 2019. Film je sniman u više navrata u periodu između januara 2020. i januara 2023. godine na lokacijama: Jasenova, Srebrenica i Pobrđe, Bratunac, u istočnom delu Bosne i Hercegovine. Planirano je da film bude završen tokom prve polovine sledeće godine i da traje 80 minuta.

Projekat ovog filma zvanično je predstavljan i nadmetao se na festivalskim segmentima obuke IDFAcademy 2022 i Beldocs Pitching Forum 2023 ( gde je osvojio nagrade Al Jazeera Balkans Award i Forgrade Post-production Award).

„A sada se spušta veče“, nominacija za Oskara i ostale nagrade

Maja Novaković je na sebe skrenula pažnju kratkim dokumentarnim filmom „A sada se spušta veče“ (nastalom u produkciji Akademskog filmskog centra „Doma kulture „Studentski grad“ (na Novom Beogradu). Kao i novi film „Ko će pokucati na vrata mog doma“ i „A sada se spušta veče“ je imao podršku Filmskog centra Srbije. Svetsku premijeru je imao u zvaničnom takmičarskom programu osvedočeno prestižnog festivala dokumentarnog filma Vision Du Reel u Nionu, a usledila su učešća i na brojnim drugim viđenim filmskim festivalima širom sveta. Film je izborio zvaničnu kvalifikaciju za nominaciju za Oskara u svojoj kategoriji, a ukupan skor iznosi čak 53 festivalske nagrade i priznanja, i to većinski na međunarodnom planu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari