Moguće povećanje broja gledalaca u pozorištima i bioskopima 1Foto: Stanislav Milojković

Pozorišta i bioskopi u Srbiji uskoro bi mogli da dobiju dozvolu da povećaju broj gledalaca, što će ministarka kulture i informisanja Maja Gojković predložiti na narednoj sednici Kriznog štaba, a očekuje da će za to novo popuštanje epidemioloških mera biti sluha i od struke i od politike.

Podsetivši da je na osnovu njenog zalaganja ranije već pomereno radno vreme ustanova kulture na večernje sate, Maja Gojković je rekla na jučerašnjoj konferenciji za novinare da je bilo izuzetno značajno da ministar kulture uđe u Krizni štab, a kao najznačajniji rezultat rada u prvih sto dana nove Vlade Srbije navela je to što su scenski umetnici uključeni među prioritete za vakcinisanje.

„Bilo je izuzetno značajno da ministar kulture uđe u Krizni štab, uspeli smo da radno vreme pozorišta i bioskopa bude pomereno. Predložiću sutra da se dozvoli da bude više publike u ustanovama kulture kao što su pozorišta i bioskopi. Nadam se da će biti sluha i od stručnog i od političkog dela Kriznog štaba“, rekla je Maja Gojković, ističući da je uspela i da izdejstvuje prioritetno vakcinisanje za scenske umetnike, koji rade u zatvorenim prostorima.

„Jedna smo od retkih, možda čak i jedina zemlja u Evropi, koja je umetnike stavila na listu prioriteta za vakcinisanje“, istakla je Maja Gojković, koja je i potpredsednica Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, to je dobro profunkcionisalo u Beogradu, a nada se da je jednako dobro organizovano i u drugim delovima Srbije.

Kultura je, inače, kako je ocenila, jedna od najvećih žrtava pandemije korona virusa, posle ljudskih života i ekonomije: „Ubijena je time što smo morali zbog oštrijih mera širom sveta da zatvorimo pozorišta, galerije, bioskope…“

Ustanove kulture trenutno mogu da budu otvorene do 21 sat, na osnovu vladine odluke od 18. decembra. Prethodno su bile u obavezi od sredine novembra da rade do 17 časova, pa su do kraja godine ponudile pre svega predstave u podnevnim ili matine terminima, a mnoga su bila svela rad samo na vikend.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari