"Moj brat juri dinosauruse" najbolji evropski film za mlade 1

Nagrada mlade publike Evropske filmske akademije (EFA YAA) dodeljena je filmu „Moj brat juri dinosauruse“ Stefana Čipanija iz Italije, a prvi put ove godine je, zbog pandemije korona virusa, održana u virtuelnom okruženju u oko 40 zemalja širom Evrope.

Nagradu je dodelio žiri sastavljen od 2.000 mladih iz 32 zemlje, a uz pobednički film „Moj brat juri dinosauruse“, u konkurenciji su bili i filmovi „Moje neverovatno leto sa Tes“ Stivena Vauterloda i „Roka menja svet“ Katje Benrat. Svi ovogodišnji nominovani filmovi, inače, debitantska su ostvarenja, a i svi su adaptacije književnih dela.

S obzirom na pandemiju korona virusa, originalno planirano bioskopsko prikazivanje sva tri filma u konkurenciji moralo je da bude otkazano, pa su ih članovi žirija mladih gledali onlajn na platformi Festival Scope. Imali su priliku i da diskutuju u različitim video grupama, a i glasali su onlajn, saopštila je EFA.

Među članovima žirija bilo je i 75 izabranih osnovaca iz 28 gradova u Srbiji, koji su imali priliku da učestvuju i u panel diskusijama u manjim grupa, koje su i ove godine moderirali Dušan Čavić i Dušan Šaponja (Marka žvaka).

Organizator događaja u Srbiji je program Slobodna Zona junior, u saradnji sa festivalom Slobodna zona, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Evropska filmska akademija ustanovila je taj kulturno-edukativni događaj pre devet godina, a prvi put je realizovan u virtuelnom formatu – zbog pandemije virusa korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari