Molijerov "Žorž Danden" o skorojevićkom društvu 1Iz predstave "Žorž Danden" u vranjskom pozorištu 1952. godine/Foto: Iz knjige "Pozorišni život Vranja"

Kako je najavljeno iz vranjskog teatra sledeće nedelje trebalo bi da počnu probe komedije Žana Batista Poklena, svetski poznatog pod pseudonimom Molijer, „Žorž Danden“, u kojoj se bavi temom modernih skorojevića, što ovaj komad čini briljantnom kritikom pomodarstva, licemerja i bolesne težnje ka „visokom društvu“.

Predstavu će režirati Nemanja Savković iz Beograda. Dramatizaciju radi Aleksandra Jovanović, a glumačku podelu činiće uglavnom glumci matičnog teatra uz moguća „pojačanja“ sa nekoliko mlađih glumaca sa strane.

– Ovo će biti druga premijera u ovoj sezoni, koju očekujemo u drugoj polovini marta, dok ćemo do kraja sezone producirati još dve predstave – po jednu na omladinskoj i dečjoj sceni – navodi za Danas Bojan Jovanović, umetnički direktor Pozorišta „Bora Stanković“.

On kaže da je u „konkurenciji“ bilo još nekoliko Molijerovih tekstova, ali da je zbog aktuelnosti izabrana komedija koju je francuski pisac stvorio u drugoj polovini 17. veka, a ona deluje sveže kao da je nastala u skorašnjoj spisateljskoj produkciji.

Posle skoro sedam decenija ovo je povratak Molijera u vranjsko pozorište. Interesantno je da je isti tekst premijerno bio izveden 16. februara 1952. godine, u vreme kada će u ovoj sezoni početi probe za novo viđenje „Žorža Dandena“.

U Okružnom Narodnom pozorištu u Vranju Molijera je režirao glumački dvojac Sava Pavlović i Branko Todorović.

Kako stoji u pozorišnoj monografiji Momčila Antića i Radoslava Radivojevića „Pozorišni život Vranja“, komedija je u sezoni 1951/52. imala 11 izvođenja (tri na gostovanju) koje je videlo, kako se precizno navodi, 2.589 gledalaca.

Tih godina vranjsko pozorište sa skromnim glumačkim ansamblom i osobljem prolazilo je kroz finansijsku krizu pa se u „Dandenu“ kao glumci pojavljuju i direktor pozorišta Dobrosav Vučković, kao i Momčilo Antić, koji u istoj predstavi potpisuje i izradu scenografije.

Status profesionalnog pozorišta vranjski teatar izgubio je 1954. godine, da bi ga posle četrdeset godina ponovo dobilo profesionalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari