Monografija Dejana Mijača 1Foto: Narodna biblioteka Srbije

Monografija Dejana Mijača čiji je autor pozorišna kritičarka Darinka Nikolić predstavljena je u utorak uveče u Amfiteatru Narodne biblioteke Srbije

O monografiji su govorili reditelj Dejan Mijač, autroka Darinka Nikolić, glumac i nekadašnji upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta Branko Cvejić i Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar i urednik izdanja.

Tekst teatrologa Petra Marjanovića čitao je glumac Igor Pavlović.

Prva i jedina objavljena monografija posvećena je umetničkom radu Dejana Mijača, jednom od naših najznačajnijih savremenih reditelja.

Monografija prvenstveno osvetljava dugogodišnji angažman Mijača u Srpskom narodnom pozorištu, teatru u kojem je bio i stalni reditelj.

Autorka monografije Darinka Nikolić kroz duge i sadržajne razgovore sa Mijačem usmerava pažnju i na predstave nastale pre i nakon njegovog novosadskog perioda i zaokružuje pogled na celokupnu karijeru ovog izuzetno plodnog i za naš teatar tako važnog stvaraoca.

Dejan Mijač rođen u Bijeljini 1934. godine. Makon studija na beogradskoj Akademiji za pozorišnu umetnost, započinje svoju umetničku avanturu stalnim angažmanom u Narodnom pozorištu u Tuzli, gde najavljuje blistavu karijeru.

Odatle odlazi u Srpsko narodno pozorište i postaje deo umetničkog tima.

Slavni reditelj se u razgovorima vođenim za monografiju priseća i svojih režija u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Ateljeu 212, somborskom Narodnom pozorištu, rada s nekim od najboljih glumaca našeg teatra, otkriva elemente svoje rediteljske poetike i svog pogleda na pozorište i teatarsku umetnost.

Posebna pažnja u knjizi posvećena je „Golubnjači“ Jovana Radulovića, predstavi nastaloj u Srpskom narodnom pozorištu u režiji Dejana Mijača, koja je izazvala burne političke reakcije pa je, posle zabrane u Novom Sadu, scenski život nastavila u Beogradu, u Studentskom kulturnom centru, podseća se u saopštenju Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari