Monografija o „Zastava filmu“ 1Foto: Ministarstvo odbrane

O značaju Vojnofilmskog centra „Zastava film“, govorio je Radoslav Zelenović  i tom prilikom istakao da nijedan dokumentarni film o Vojsci Srbije neće moći da se snimi bez materijala i arhivskih snimaka koje poseduje „Zastava film“.

Potpukovnik Zoran Krupež, jedan od nekadašnjih direktora „Zastava filma“, takođe je izrazio zadovoljstvo što je prva knjiga koja se bavi vojnim filmom ugledala svetlost dana.

Prema rečima reditelja Srđana Golubovića, koji je  nastavio stopama svoga oca, koji je jedanaest  godina radio u „Zastava filmu“, dokumentarni filmovi iz arhiva te kuće od velikog su značaja za srpsku kinematografiju.

Jedan od autora monografije potpukovnik u penziji Milun Vučinić, zahvalio je saradnicima, istakavši da je ovaj period izuzetno značajan jer se obeležava više od sto godina vojnog filma i 70 godina postojanja „Zastava filma“.

Autori su u monografiji zabeležili sve promene, filmska ostvarenja, nagrade i prizninja sa kojima se filmska kuća susretala počev od osnivanja Preduzeća za proizvodnju filmova Jugoslovenske armije 1948. godine do danas, uz osvrt na začetke vojne kinematografije 1916. godine kada je formirana Filmska sekcija pri Vrhovnoj komandi.

Povodom 70 godina rada i za naročite zasluge u oblasti kulturno-dokumentarnih delatnosti, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je na Dan državnosti – 15. februara ove godine Sretenjskim ordenom trećeg stepena odlikovao VFC „Zastava film“.