Mostra prema planu, bez dogovora o saradnji s Kanom 1Foto: EPA-EFE/ CLAUDIO ONORATI

Venecijanski filmski festival biće održan početkom septembra na Lidu kako je i planirano, izjavio je predsednik Bijenala u Veneciji Roberto Ćikuto, navodeći i da nema bilo kakvih dogovora sa Kanskim festivalom o eventualnoj saradnji.

Ćikuto je izjavio da je termin od 2. do 12. septembra za 77. Mostru potvrđen, a prema navodima časopisa Varajeti, odbacio je mogućnost saradnje sa Kanom u slučaju da francuski festival, čije je održavanje još neizvesno, bude zvanično otkazan. O mogućoj saradnji dva prestižna festivala A kategorije nedavno je govorio direktor Kana Tjeri Fremo.

„Od početka krize razvijali smo mogućnost da uradimo nešto zajedno ukoliko Kan bude otkazan. Nastavićemo to da razmatramo“, rekao je Fremo ranije za „Varajeti“, ali je Ćikuto kazao da nema bilo kakvih planova u tom pogledu.

„Sa Kanom je sve moguće, ali zbunjuje to što Tjeri Fremo i dalje govori da nastavlja da razmatra situaciju, a ne kaže šta želi da uradi“, rekao je Ćikuto agenciji Ansa i dodao da će Mostra nastaviti da radi na svom programu i da za sada nema dijaloga sa Kanom.

Ćikuto je rekao i da očekuje da će poseta stranih gostiju na 77. Mostri biti daleko manja nego prethodnih godina. Takođe, ocenio je da će digitalna tehnologija biti „veoma važna za strane medije“ i da će sve pažljivo isplanirati pre nego što predlože plan producentima.

Venecijansko bijenale je samo sebi dalo rok do kraja maja da utvrdi detalje u vezi sa predstojećim manifestacijama koje organizuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari