"Muškarci koji ne plaču" na otvaranju 1

Regionalnom premijerom filma Alena Drljevića „Muškarci koji ne plaču“, nedavno nagrađenim na festivalu u Karlovim Varima, otvara se ovogodišnji, 31. Hercegnovski filmski festival.

Zbog svog sadržaja, nove dimenzije sukoba unutar jugoslovenskih prostora, i značajnih glumačkih ostvarenja, ovaj film se iščekuje sa velikom pažnjom.

– Glavni takmičarski program sadrži osam probranih filmova regionalne produkcije – izjavio je za Danas ovogodišnji selektor Festivala Ivan Marinović.

– Ti filmovi pripadaju domenu veoma komunikativnog arthouse filma. Bave se promišljenom kritičkom analizom današnje Evrope i suočavaju nas sa istinom o duhu vremena u kojem živimo – objašnjava selektor.

– Pored filma „Muškarci ne plaču“ Alena Drljevića, posebno smo ponosni na premijeru filma „Kada dan nije imao ime“ Teone Mitevske. Nakon uspješnog prikazivanja na Berlinskom festivalu, hercegnovska publika vidjeće prva ovaj film u kojem je autorka traži uzroke balkanskih sukoba i razotkriva usađeni mačizam kao korijen problema u kojoj se ne samo Makedonija, već i čitav region nalazi – kaže Marinović o odabranim filmovima i opisuje i one iz drugih krajeva nekadašnje

Jugoslavije, i čitavog regiona, među kojima i film ovdašnjeg reditelja Bojana Vuletića.

– „Rekvijem za gospođu J“. je vješto izgrađen autorski film koji daje antitežu narativu koji kroz depresiju glavne junakinje oslikava posebno komplikovan sociološki trenutak u Srbiji danas. „Ne gledaj mi u pjat“ je slojevito debitantsko ostvarenje Hane Jušić, koje će u Herceg Novom posebno rezonovati sa publikom zbog sličnosti njenih junaka sa ovdašnjim primorskim mentalitetom. „Slava“ je nisko budžetna crna komedija koja simbolički opisuje trenutnu Evropsku uniju. Tragični kočničar Cank je spreman da okrene svijet licemjernih državnih institucija naopako kako bi povratio svoje dostojanstvo. Evropskom problematikom se bavi i rumunski film „Fikser“ Adriana Situarua. U njegovom filmu, osobu koju povezuje novinare sa subjektom intervjua, surovi i beskompromisni životni principi dovode do esencijalnih moralnih dilema. „Toplotni udar“ je crna komedija koja se bavi bolnom tematikom prolaska kroz krizu srednjeg doba jednog muškarca na primorju. „Napolju“ mađarsko-slovačkog reditelja Gyuri Kristof-a, kroz suptilni humor i simboličko seciranje EU sistema usput širi postavljene granice – zaključio je Ivan Marinović.

Ovogodišnje izdanje Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festivala održaće se u periodu od 1. do 7. avgusta na lokacijama u Starom gradu u Herceg Novom, na tvrđavama Kanli Kula i Forte Mare, kao i na trgu Belavista. Novina ove godine je to što će u dvorani Park biti organizovane dodatne projekcije. Program obuhvata tri selekcije dugometražnog igranog filma, selekciju dokumentarnog filma, selekciju studentskog filma i industrijsku sekciju. U programu dugometražnog filma su i dve premijere crnogorskog filma – „The Books of Knjige: Slučajevi pravde“ i „Iskra“, Gojka Berkuljana.

U dokumentarnom programu biće prikazano 30 filmova iz 32 zemlje sa svih kontinenata, a u selekciji studentskog filma sedamnaest kratkih igranih filmova koji dolaze iz filmskih škola Jugoistočne Evrope i Mediterana.

Petočlani žiri Festivala, koji će doneti odluke o nagradama čine: reditelji Milčo Mančevski, Zrinko Ogresta, Ines Tanović i Ivan Salatić, kao i glumica Nataša Ninković.

Kino Orjen i Kino Evropa

Selekcija Kino Orjen nastavlja tradiciju Hercegnovskog festivala negovanja filmova sa prostora bivše Jugoslavije i daje presek najzanimljivijih stilskih i žanrovskih iskoraka ostvarenih tokom prošlogodišnje produkcije. Kino Evropa je selekcija filmova koji se ne takmiče na nagrade i predstavlja najnovije trendove i tendencije u savremenoj evropskoj produkciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari