Muzej Beograda koštaće oko 25 miliona evra, a projekat će biti plaćen iz budžeta grada 1foto promo

– Ono što je sjajno u vezi sa ovim rešenjem, osim što će čuvati istoriju Beograda, jeste to što će Muzej grada Beograda biti prvi moderan muzej u Beogradu jer je koncipiran tako da građani koji dolaze u posetu mogu da provedu čitav dan u njemu.

Da imaju i druge, ne samo muzejske, sadržaje. Ovaj muzej će biti najveći srpski muzej sa skoro 18.000 kvadrata i predstavljaće četvrtinu Luvra – to je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kazao povodom budućeg Muzeja grada Beograda koji dobija zgradu u Resavskoj 40b.

Konferencija za medije održana je danas u svečanoj sali Skupštine grada Beograda.

Muzej Grada Beograda dobija zgradu posle 118 godina od osnivanja, a u njemu će biti smešteno 8000 godina istorije na 17.000 kvadrata. U fondu muzeja se čuva više od 130.000 predmeta koji svedoče o razvoju glavnog Grada od praistorije do savremenog doba. Sporazumom Grada i Ministarstva odbrane RS za Muzej je opredeljena zgrada nekadašnje Vojne akademije.

Projekat za rekonstrukciju zgrade izabran je na konkursu sprovedenom 2016. godine, a objavljivanjem tendera za izbor izvođača, 4. avgusta, pravi se finalni korak za početak rekonstrukcije ove zgrade, rečeno je na konferenciji.

Zgrada će po završetku rekonstrukcije dobiti potpuno novi izgleda.

– Ova zgrada se ne gradi iz početka, nama će trebati oko dve i po do tri godine da završimo Muzej, a procena vrednosti Muzeja je okvirno oko 25 miliona evra. Znaćemo tačnu vrednost kada se završi tender. Ja sam doneo odluku da taj novac bude potrošen za Muzej. Ako neko bude pitao ko je odlučio to – ja sam odlučio, zato što mislim da je važno da Beograd dobije muzej. Zgrada je preuzeta od Ministarstva odbrane 2006. Do 2014. se ništa nije radilo, a 2014. smo pokrenuli put u izradu projekta, međunarodni tender, dobili smo ovo sjajno rešenje – kazao je Vesić i dodao da je za objavu tendera namerno izabran 4. avgust, jer je tog datuma 1551. godine objavljeno „Beogradsko četvorojevanđelje”.

– Hteli smo da tog datuma 2021. bude objavljen i naš tender. Datum je izabran kao simboličan – naglasio je zamenik gradonačelnika.
On je dodao da se nada da će u roku od par meseci dobiti izvođača radova, a uslovi su da mora da ima prethodnog iskustva u izgradnji muzejskih zdanja.

– Na tender neće moći da se javi niko ko nije radio muzeje, i niko ko nema iskustva sa ovakvom vrstom objekata jer je objekat pod zaštitom Zavoda za zaštitu kulture Grada Beograda. Moći će da ga grade samo oni sa iskustvom izgradnje muzeja, u Srbiji ili van Srbije svejedno – napomenuo je Vesić i najavio da očekuje da u novembru započnu radove na rekonstrukciji.

Projekat će, prema njegovim rečima, biti plaćen iz budžeta Beograda.

– Pokušali smo da dobijemo donacije od EU, ali niko nije bio posebno zainteresovan, čišto da znaju građani da ćemo mi ovo da platimo. Imamo dovoljno novca da izgradimo muzej. A s obzirom da je u pitanju stara zgrada moguća su iznenađenja – napomenuo je Vesić.
Povodom samog izgleda zdanja Vesić je rekao da će ovaj muzej imati dvorište kakvo nema ni jedan drugi u našoj zemlji.

– U dvorištu će moći da se održavaju književne večeri i pozorišne predstave, imaće svoj mali amfiteatar, prostor za odmor. Biće mesto u koje će moći doći i ljudi koji čak i ne dolaze u muzej – postaće novi kulturni prostor. U prizemlju će biti biletarnica za kupovinu karata. Takođe, Muzej predstavlja vezu između dva objekta – starog koji se rekonstruiše i onog koji je potpuno nov. Imaće konferencijsku salu, knjižaru gde će moći da se kupuju ne samo publikacije koje se tiču muzeja, imaće kafe i izložbeni prostor… – nabrojao je Vesić.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković kazala je da će za njih srećniji dan od današnjeg biti onaj kada otvore vrata Muzeja i kada uđu u zgradu.

– Objavljivanjem tendera krećemo u rešenje jednog problema koji traje preko 100 godina. Za jednu, dve, tri, pa nek bude i četiri godine, mi ćemo konačno preko 130.000 artefakata uneti u našu zgradu – kazala je ona i dodala da je Muzej osnovan 1903. da konzervira, prikuplja, restaurira i prezentuje građanima najvažnije što je nastalo na teritoriji Beograda.

Ti artefekti se, kaže, danas nalaze na različitim mestima, jer se izlažu na 16 lokacija u gradu.

– Premijer Zoran Đinđić je 2001. godine povodom nastavka gradnje Hrama Svetog Save rekao da u naše slabosti spada i to da ne završavamo ono što smo započeli. Generacija koja danas vodi Srbiju i Beograd to konačno ispravlja. Dovršava staro i gradi novo. Hram svetog Save je zablistao, Muzej savremene umetnosti i Narodni muzej su renovirani i vraćeni građanima. Klinički centar je pri kraju. Zgrada Istorijskog muzeja ispred koje se nalazi spomenik Stefanu Nemanji – kazao je sekretar za kulturu Grada Beograda Ivan Karl i dodao da ono što su dva zdanja, pre svega Hram i Narodni muzej, na nacionalnoj duhovnoj i kulturnoj mapi naše zemlje, to će u nekim aspektima biti Muzej grada Beograda za prestonicu.

Najznačajniji eksponati

Neki od najznačajnijih eksponata koji će biti izloženi u novom muzeju su: mamut, vinčanske figure iz Stublina, Legat Paje Jovanovića, Beogradsko četvorojevanđelje, Generalni plan Beograda, maketa prvog beogradskog tramvaja, suncobran kraljice Natalije, igla za kravatu kralja Milana Obrenovića, broš sa likom kraljice Drage, olimpijska baklja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari