Muzej duše na Velikoj sceni 1Foto: Tamara Antonović

„Nikada mi ne bi palo na pamet da režiram Čehova da mi nije data potpuna sloboda da biram ekipu sa kojom ću raditi jer nijedan reditelj ne treba da se hvata ni sa jednom njegovom dramom ukoliko oko sebe ne okupi vrhunske umetnike“.

To je rekla Tatjana Mandić Rigonat, rediteljka drame „Ivanov“, čija je premijera zakazana u sredu, 12. oktobra, u 19:30 na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Glavnu ulogu tumači Nikola Ristanovski, a igraju još Nada Šargin, Predrag Ejdus, Hana Selimović, Branka Petrić… Publika će sedeti na pozornici, što je jedan u nizu iskoraka načinjenih pri oblikovanju ovog specifičnog Čehovljevog komada oko čijeg tumačenja su se lomila mnoga kritičarska koplja i koji neki stručnjaci tretiraju kao psihodramu. Sam Čehov nije želeo da pomogne i da se izjasni povodom žustrih sporenja kritičara. NJegov odgovor je bio: „LJudi kao što je Ivanov ne rešavaju pitanja, nego padaju pod njihovim teretom“, podsetila je Tatjana Mandić Rigonat. Ona je primetila da je Čehov u svojoj jednostavnosti zapravo zamka složenosti, te simfonija i test za reditelja i za glumce koji su spremni da na probama preispitaju svoj glumački aparat i da se nesebično daju.

„Svih ovih meseci smo radili u laboratoriji koja se zove Čehov ili muzej duše“, istakla je Mandić Rigonat dodajući da ju je komad „Ivanov“ dugo proganjao. Ona je ispričala da su, kada je pre dve godine prvi put poželela da radi na ovoj drami, mnogi to doživeli kao neku vrstu njenog rediteljskog autizma zato što je „Ivanov“ mimo struje nečega što je „in“. Međutim, od 2014. do danas, kako je rekla, to što se „Ivanov“ postavlja u različitim delovima sveta, ohrabrilo ju je da nije zalutala zajedno sa ekipom u osećanje sveta koje je samo njihovo.

„To je komad koji je izbacilo vreme u kome živimo i koji je uspeo da pokrene neka pitanja. Mislim da nas je ‘Ivanov’ povezao u tom opštem osećanju bespomoćnosti i beznađa koje nije specifično samo za nas ovde nego je to osećanje koje planetarno provejava“, ukazala je rediteljka. Ona je podsetila da je Čehov napisao „Ivanova“ u stvaralačkoj groznici za deset dana i deset noći i posle toga se razboleo.

„Neki ovo njegovo ostvarenje nazivaju delom romantičnog Čehova, ali u svakom slučaju on izvodi na scenu junaka oko kojeg se lome teorije – ko je taj Ivanov i šta je sve korpus problema koji pokreću taj lik i ta drama u celini. Mislim da sve te teorije zatrpavaju vizure svakog Čehovljevog dela a pogotovo ovog i da je do njega najjednostavnije doći tako što se čovek upusti u sve te reči i slojeve koje nam nudi ovaj pisac“, zaključila je Tatjana Mandić Rigonat.

U predstavi igraju još: Branko Vidaković, Danijela Urgenović, Nenad Stojmenović, Nikola Vujović, Vanja Milačić, Bojan Krivokapić, Jelena Živković, Predrag Vasić, Nemanja Konstatinović, Jelena Halupa, Nikola Dragović, Ivan Mirković, Nemanja Bubalo. Scenografiju potpisuje Branko Hojnik a kostim je poveren Bojani Nikitović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari